atmosfer


Results for "atmosfer"

Meteorological Glossary

ATMOSFERİKLER

(Meteorological Glossary) :
(ATMOSPHERICS) [i]Statik olarak ta isimlendirilen atmosfer içerisinde oluşan elektrik kaynaklı olaylar. Atmosfer içerisinde gerçekleşen şimşek ve elektrik boşalımları gibi bu tür olayların olması yeryüzünde özellikle iletişimde kullanılan telsiz ve telefon gibi aletleri etkiler.
Meteorological Glossary

ATMOSFERİN İLETKENLİĞİ

(Meteorological Glossary) :
(DIATHERMANCY OF THE ATMOSPHERE) [i]Atmosferin ısı iletkenlik oranı. Atmosferde bulunan oksijen ve azot ısıyı iyi iletirken ozon, karbondioksit ve su buharı belli dalga boyundaki radyasyonu yutar. Bu nedenle atmosfer kısmen de olsa ısıya karşı geçirgendir.
Meteorological Glossary

ATMOSFERİN TABAKALARA AYRILMASI

(Meteorological Glossary) :
(STRATIFICATION OF THE ATMOSPHERE) [i]Atmosfer içerisinde yükseldikçe değişen özellikleri dikkate almak koşuluyla, hemen hemen birbirine benzer özelliklere göre atmosferin yatay olarak uzanan tabakalara ayrılmasıdır. Eğer, tabakalar sağlıklı bir şekilde ayrıldıysa bir tabakadan diğerine geçildiğinde o tabakayı temsil eden, tanımlayan özelliklerin değiştiği görülür. Atmosferin tabakalara ayrılmasında daha çok basınç, sıcaklık, nem, bulut taban ve tavan yüksekliği ile rüzgar hızının dikey değişimi referans olarak alınır.
Meteorological Glossary

ATMOSFERİN YAPISI

(Meteorological Glossary) :
(STRUCTURE OF THE ATMOSPHERE) [i]Sıcaklık, basınç, yoğunluk, nem ve hareket gibi fiziksel özellikler dikkate alınarak, atmosferin alt bölümlerinin ve bölümler arası ilişkilerin belirlenmesi. Atmosferin yapısı konusunda gerekli bilgiye sahip olmak demek istendiğinde atmosferin fiziksel ve dinamik yapısını ortaya koyabilmek demektir. Atmosferin yapısı dikey olarak geniş ölçekte irdelendiğinde en alt tabakadan başlamak üzere; troposfer, tropopoz, stratosfer, iyonosfer ve onun dışında uzanan dış tabaka gelir. Küçük boyutta düşünüldüğünde ise atmosfer içerisinde oluşan rüzgarların, fırtınaların, siklonların ve buz kristallerinin yapısını da incelemek olasıdır.