atmosfer


Results for "atmosfer"

Meteorological Glossary

ICAO ATMOSFERİ

(Meteorological Glossary) :
(ICAO ATMOSPHERE) [k]Aeronotik ve balistikte kullanılan ve - 55 °C' ye kadar yükseltiyle sıcaklığın tekdüze şekilde azaldığı varsayılan standart atmosfer.
Meteorological Glossary

SERBEST ATMOSFER

(Meteorological Glossary) :
(FREE ATMOSPHERE) [i]Dünya yüzeyinin sürtünme etkisi dışında kalan atmosfer parçası. Meteorolojide bu seviye genelde 500 Mb 'dan yukarısı alınır. 5000-5500 m' den sonrası serbest atmosfer olarak bilinir. Amaca göre, yerden 600m. yukarısı veya 700 Mb. seviyesinde sürtünmesiz seviye olarak değerlendirilir.
Meteorological Glossary

STANDART ATMOSFER

(Meteorological Glossary) :
(STANDARD ATMOSPHERE) [i]Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından tanımlanan ve standart olarak alınan atmosfer. Standart atmosferde basınç ve sıcaklıklar tüm seviyelerde belirlenmiştir ve gerçek atmosferin ortalama haline benzer. Standart atmosferde sıcaklık yükseklikle tek tip bir şekilde azalır. Standart atmosferin bazı özellikleri aşağıdaki gibidir: Metrik sistemde Deniz seviyesinde standart sıcaklık (t) : 15 °C. Standart mutlak sıcaklık (T) : 288 ° A. Standart deniz seviyesi basıncı (p) :1013.25 Mb. Standart deniz seviyesi basıncı (p) : 760 mm. cıva. Standart yerçekimi (g) : 9.80665 m/sec2 . Standart özgül ağırlık (gp) : 1.2255 kg/m3 . Standart yoğunluk (p) : 0.124966 kg/m/sec. Standart sıcaklık gradyanı (a) 11. km.ye kadar : 0.65 °C/100 m. Standart izotermal sıcaklık (ti) : - 55 °C. Standart hava gaz sabitesi (R) : 29.2708. İngiliz Sisteminde Deniz seviyesinde standart sıcaklık (t) : 59 °F. Standart mutlak sıcaklık (T) : 550.4 ° F. Standart deniz seviyesi basıncı (p) : 29.92 inç cıva. Standart yerçekimi (g) : 32.1740 ft/sec2 . Standart özgül ağırlık (gp) : 0.07651 lb/ft3 . Standart yoğunluk (p) : 0.002378 lb/ft/sec. Standart sıcaklık gradyanı (a) 11. km.ye kadar : 0.3566 °F/100 ft. Standart izotermal sıcaklık (ti) : - 67 °F. Standart hava gaz sabitesi (R) : 53.33089. Standart atmosfer değerleri, basınç altimetre kalibrasyonları, uçak performans hesaplamaları, uçak ve füze dizaynı ve balistik tabloların hazırlanması için gereklidir.
Meteorological Glossary

TOPRAK ATMOSFERİ

(Meteorological Glossary) :
(SOIL ATMOSPHERE) [i]Toprak yüzeyinin altındaki hava ve diğer gazlar. Tüm topraklar az veya çok geçirgendir ve aralarındaki boşluklarda bitkiler için hayati önem taşıyan gazlar bulunur. Bu gazlar, toprağın kimyasal yapısından, toprak içinde gerçekleşen biyolojik süreçlerden ve toprak atmosferinin kendisinden kaynaklanır. Toprak atmosfer miktarı üzerinde birden fazla faktör etkili olduğundan değişiklikler gösterir. Rüzgar ve hava basıncı toprak içerisine hava itilmesinde ve çekilmesinde en önemli faktörlerdendir. Yağış olması durumunda toprak arasındaki boşluklar su ile dolacağından hava dışarıya atılır, buharlaşma sırasında ise fazla miktarda hava toprak tarafından emilir. Yine, sıcaklıkta toprak atmosferinin miktarını etkiler. Toprak atmosferine yüzeyden 7 ile 10 km.ye kadar rastlamak mümkündür.
Meteorological Glossary

ULUSAL ATMOSFERİK ARAŞTIRMA MERKEZİ

(Meteorological Glossary) :
(NATIONAL CENTRE FOR ATMOSPHERIC RESEARCH -(NCAR)) [i]Atmosferik araştırmalar için Üniversiteler Birliğinin bir bölümü. Merkez, üniversitelerle işbirliği içinde atmosfer ve ilgili araştırma programlarını planlar, organize eder ve gerçekleştirir. Merkezin yeri Kolarado'dadır.