aye


Results for "aye"

Islamic Glossary

Âyet-el Kürsî

(Islamic Glossary) :
Kur'ân-ı kerîmde Bekara sûresinin, fazîletiyle bilinen 255. âyet-i kerîmesi.Kur'ân-ı kerîmdeki âyetlerin en üstünü Bekara sûresinde bulunan Âyet-el-kürsî'dir. Buâyet, bir evde okunduğu zaman, şeytan muhakkak oradan uzaklaşır. (Hadîs-i şerîf-Tirmizî)Farz namazlardan sonra Âyet-el-kürsî okuyan kimse ile Cennet arasında ölümdenbaşka mâni yoktur. (Hadîs-i şerîf-Rûh-ul-Beyân)Evinden çıkarken Âyet-el-kürsî'yi oku. Zîrâ, her işinde muvaffak olur ve hayırlı işlerbaşarırsın. Peygamber efendimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" buyurdu ki: "Bir kimse, evindençıkarken Âyet-el-kürsî'yi okursa, Hak teâlâ, yetmiş meleğe emreder, o kimse evinegelinceye kadar, ona duâ ile istigfâr ederler. (Allahü teâlâdan günâhının bağışlanmasınıisterler) " Evine gelince de okursan iki Âyet-el-kürsî arasındaki işlerin hayırlı olur ve fakirliğinönlenir. (Süleymân bin Cezâ)Namazlardan sonra hemen Âyet-el-kürsî okumak lâzım iken, önce selâten tüncinâyı vebaşka duâları okumak bid'attır, sapıklıktır. Bunları Âyet-el-kürsî'den ve tesbihlerden sonraokumalıdır. (Ali Mahfûz)Fâtiha, Âyet-el-kürsî, Kâfirûn, İhlâs ve Muavvizeteyn sûrelerini okumak hastaya şifâ verir.(Muhammed Osman Dehlevî)
Ottoman - Turkish Dictionary

ÂYET-İ MÜDÂYENE

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Kur'an-ı Kerim'de (Sure-i Bakara, 281. âyet) borçlu ve alacaklı hakkındaki âyet. (Bu âyet vasatî olarak bir sahife uzunluğundadır.)
Islamic Glossary

Âyet-i Muhkeme

(Islamic Glossary) :
Muhkem âyet. Çoğulu âyât-ı muhkemât'tır.1. Kur'ân-ı kerîm.İlim üçtür: Âyet-i Muhkeme, Sünnet-i Kâime (Hadîs-i şerîf) ve Fârîdat-ı Âdile (Kitabave sünnete uygun ilim, yâni icmâ ve kıyas). (Hadîs-i şerîf-Ebû Dâvûd)2. Kur'ân-ı kerîmde mânâsı açık olan âyet-i kerîmelere verilen ad. (Bkz. Muhkem)Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki:(Habîbim) sana kitâbı indiren O'dur. O'ndan bir kısmı âyât-ı muhkemâttır ki, bunlarÜmmül-kitâbdır (Kur'ân-ı kerîmin aslıdır, temelidir. Hükümlerde bunlara dayanılır) . (Âl-iİmrân sûresi: 7)
Names Dictionary

AYEVİ

(Names Dictionary) :
Kız ismi.Ay çevresinde oluşan ışık çemberi
Turkish - English dictionary

ayevi

(Turkish - English dictionary) :
,-ni halo.