aza


Results for "aza"

Ottoman - Turkish Dictionary

AZAL

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
(Ezel. C.) Ezeller. Başlangıcı olmayan zamanlar.
Dictionary of Economics

AZALAN KAR ORANI

(Dictionary of Economics) :
Marxa göre karın kaynağı işçilerin yarattığı artık değerdir. Dolayısıyla işçi sayısının fazlalığı ölçüsünde karlarda artar. Öte yandan kapitalizm geliştikçe teknomojik ilerleme makinalaşmaya yol açmakta, böylece işçinin yerini makina aldığından karın azalması yönünde bir baskı doğmaktadır.Ancak makinalaşma emek verimliliğini de artırdığından teknolojik gelişme bir yandan karı azaltıcı etki yaparken öbür yandan da karları artıracak yönde verimlilik artışı sağlamaktadır.Neoklasik kökenli iktisat teorilerinde de sermaye miktarı çoğaldıkça, sermayenin marjinal verimi düşer ve kar oranını düşürücü yönde baskı doğar.Görüldüğü gibi iki teoride ortam makinalaşma ve sermaye birikiminin karları olumsuz etkilediğini öngörmektedir. Bu süreci önleyebilecek tek unsur verimlilik artışıdır.
Dictionary of Economics

AZALAN MALİYETLER

(Dictionary of Economics) :
Kapasite değişiminin sonucudur. Kapasite değişiminin sonucudur. Firma büyürken üretim, üretim faktörlerinden daha hızlı artıyorsa mal birimi başına düşen maliyet azalır. (Ayrıca bk. Maliyetler, İçsel Ekonomiler, İçsel Eksi Ekonomiler, Dıştan Yararlanma, Artan Maliyetler, Uzun Dönem Maliyet Eğrileri)
Dictionary of Economics

AZALAN MARJİNAL FAYDA

(Dictionary of Economics) :
Arka arkaya tüketilmeye devam edilen bir malın, belirli bir noktadan sonra onu tüketen kişiye gitgide daha az miktarda fayda sağlayacağına ilişkin ilkeyi kapsamaktadır. Arka arkaya tüketeceğimiz bir malın sonradan gelen her birimi bir öncekine oranla daha az fayda sağlarsa, tüketici sonra gelen her birim için daha az ödeme yapılacaktır. Mesela, çok susamış bir kişiye su satmak istersek, kişinin bardak başına ödeyeceği fiyat, her bardaktan sonra susuzluğu giderek azalacağı için düşecektir.
Dictionary of Economics

AZALAN ORANLI VERGİ

(Dictionary of Economics) :
Vergi matrahı büyüdükçe vergi oranının azaldığı vergilerdir. Günümüzde azalan oranlı vergilere pek rastlanılmamaktadır. (Ayrıca bk. Artan oranlı vergi)