aşama


Results for "aşama"

Environmental Glossary

BESİN ZİNCİRİ BASAMAĞI

(Environmental Glossary) :
[ Trophic level ] Bir hayvanın besin zincirindeki yeri.
Meteorological Glossary

AŞAMA

(Meteorological Glossary) :
(PHASE) [i]Dalga hareketinde, kendi devri içindeki süreç sırasında titreşimle ulaşılan aşamanın açısal ölçüsü. Aynı aşamada hareket eden dalgalar, aynı yolu izler ve diğerlerini de aynı şekilde hareket etmeye zorlarken, zıt aşamalı dalgalar birbirini bozar. Aynı terim bir maddenin hallerini tanımlamada da kullanılır. Örneğin: Suyun, buz, su ve buhar haline geçişlerinde de aşama terimi kullanılmaktadır.
Meteorological Glossary

BASAMAK BULUTLAR

(Meteorological Glossary) :
(ECHOLON CLOUDS) [i]Ters dönmüş uçan bir merdivenin basamaklarına benzeyen bulut grubu. Bulut tabanlarının yükseklikleri birbirinin hemen hemen aynısıdır fakat bulutlar gözlemciden uzak ve yüksek oldukları için, dizi halinde uzanan bulutların gözlemciye olan uzaklığı artıkça sanki olduğundan daha aşağı seviyedeymiş gibi görünür. Bu nedenle, tüm bulut hattı gözlemciden uzaklaştıkça aşağıya doğru inen bir çizgi, bir merdiven şeklinde görünür.
Meteorological Glossary

BUZUL AŞAMASI

(Meteorological Glossary) :
(GLACIAL PHASE) [i]Buzul çağı döneminde, kutup bölgelerinden ekvatora doğru buzul tabakalarının uzandığı periyot. Buzul tabakalarının kuzeye (güney yarımkürede) veya güneye (kuzey yarımkürede) uzanabilme sınırı 75 ° enlemi ile sınırlı tutulmaktadır.
Meteorological Glossary

DOLU AŞAMASI

(Meteorological Glossary) :
(HAIL STAGE) [i]Adyabatik sürecin bir aşaması. Teorik olarak bulut içinde yükselen havanın 0 ° C seviyesi yükseltisine ulaşması ve sıvı su içeriğinin donmaya başlama aşamasıdır. Donma seviyesinde sıcaklığın sabit kaldığı, hava parselinin içerdiği suyun tamamının buz haline gelene kadar bulut içinde yükseldiği varsayılır. Teorik olarak düşünülen bu aşırı soğuma olgusunu gerçekte görmek olanaksızdır.