aşırı


Results for "aşırı"

Dictionary of Economics

AŞIRI İSTİHDAM

(Dictionary of Economics) :
İşçi talebinin emek piyasasında enflasyonist baskı uyandıracak derecede genişlediği bir durumdur. Tam çalışma sınırına yaklaşıldığı durumda işçi talebi azalmazsa ve firmalar boş kadrolarını doldurmakta gittikçe artan zorluklarla karşılaşırlarsa aşırı istihdam durumu ortaya çıkar. (Ayrıca bk. Dinamik Enflasyon Modeli)
Dictionary of Economics

AŞIRI KAPASİTE

(Dictionary of Economics) :
Tekelci rekabet piyasasında fiyat rekabeti olmadan piyasaya serbest girişin olduğu durumda aşırı kapasite ortaya çıkar. Tekelci rekabet piyasasında bir firmanın sıfır-kar denge noktası ortalama toplam maliyetin minimum olduğu üretim düzeyinden daha düşük bir üretim düzeyinde gerçekleşir. Bu öngörü aşırı kapasite olarak bilinir.
Dictionary of Economics

AŞIRI ÜRETİM

(Dictionary of Economics) :
Satışa sunulan malların alıcı bulmamasıdır. J.B. Say her arzın kendi talebini yaratacağını ve aşırı üretim krizleri olmayacağını ileri sürmüştür. Aşırı üretim teorisi klasiklerin otomatik denge ve iktisadi uyum kavramına yöneltilmiş bir eleştiridir.Aşırı üretim teorisine göre kapitalist sistemde imalat kapasitesi ihtiyaçlardan daha hızlı büyümektedir. Kapasite büyüdükçe sermaye-emek gerginlikleri artmakta, arz ve talep uyumsuzlukları şiddetlenmektedir. Sonuçta piyasa bir süre için üretimin tamamını ememeyecek duruma gelmektedir.
Dictionary of Economics

AŞIRI TAM İSTİHDAM

(Dictionary of Economics) :
Ekonominin maksimum üretim kapasitesine göre, mal ve hizmet talebinin fazla olduğu, bu yüzden de mal ve emek piyasalarında enflasyonist baskıların ortaya çıktığı ortamdır.
Meteorological Glossary

AŞIRI ISINMA

(Meteorological Glossary) :
(EXPLOSIVE WARMING) [i]Herhangi bir yerde hava sıcaklığının ani ve aşırı şekilde yükselmesi durumunda kullanılan deyim (sıcaklık patlaması).