badem


Results for "badem"

Dream Dictionary of Phrase

BADEM ŞEKERİ ya da ŞERBETİ

(Dream Dictionary of Phrase) :
Güzel rızka ve kolay geçime delalet eder.
Plants Glossary

Badem

(Plants Glossary) :
(Echte Mandel / Amandie / Almond tree) Mart ve Nisan aylari arasinda beyaz veya pembe renkli çiçekler açan, 5-12 m yüksekliginde bir agaç. Birçok çesitleri varsa da, tibbi bakimdan ikisi mühimdir: Amygdalus communis varyete dulcis (tatli badem), Amygdalus communis varyete amara (aci badem). Tohumun lezzeti birincisinde tatli, ikincisinde ise acidir. Yapraklari sapli, parlak, yesil renkli, kenarlari dislidir. Çiçekleri yapraklarin gelismesinden önce açar ve kisa saplidir. Çanak yapraklari yesilimsi sari renkli üçgen seklinde, 5 birlesik parçali, taç yapraklari beyaz veya pembe renkli 5 serbest parçalidir. Meyveleri oval sekilli, yesil tüylü genellikle bir, bazan iki tohumludur.Kullanildigi yerler: Aci ve tatli badem tohumlarindan tazyik usulü ile yag elde edilir. Badem tohumlarinda yag, albuminli maddeler, E vitamini; sekerler ve emulsin isimli enzim vardir. Aci badem tohumlari uçucu yag tasirlar ve ayrica siyanogenetik bir glikoz olan amygdalin maddesi ihtiva ederler. Aci bademin uçucu yagi, iyi bir koku ve tat giderici (balik yagina ilave edilir) ve hafif bir dezenfektandir. Badem tohumlari, badem surubu hazirlanmasinda kullanilir. Çocuklar için iyi bir müshildir. Kremlerin terkibine girer. Meyve kabugu halk arasinda bogaz agrilarina karsi kullanilmaktadir.
Plants Glossary

badem (prunus amygdalus)

(Plants Glossary) :
Gülgillerden bir çeşit ağacın yemişidir. Meyvesi ancak çağla halindeyken yenir. Olgunlaştıktan sonra, sert kabukla kaplı olan içi yenir. Hekimlikte kullanılan kısmı da burasıdır. Başlıca 2 çeşidi vardır.- Acıbadem- TatlıbademFaydası : Badem, bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Hamilelerin zayıf düşmemesini sağlar. Sütle içilirse mideyi kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir. Nekahat devresini kısaltır. Böbrek mesane ve tenasül yollarındaki iltihapları giderir. Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir. Bronşit, boğaz ağrısı, anjin, boğaz yanması ve akciğer hastalıklarında faydalıdır. Bademyağı kabızlığı giderir. Egzama ve kaşıntıların verdiği rahatsızlıkları azaltır. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardım eder. Kulak ağrılarını dindirir. Yumurtayla karıştırılıp da, basur memelerine sürülecek olursa, ağrı ve yanmaları giderir.
Plants Glossary

kakao (hindbademi)

(Plants Glossary) :
İkiçenekliler sınıfının sterculiaceae familyasından, vatanı tropik Amerika olan bir ağacın meyvesidir. Kakao ağacı 4-10 metre boyundadır. Yaprakları derimsidir. Çiçekleri her mevsimde açar. Meyvelerinin içinde kestane büyüklüğünde tohumları vardır. Tohumlarının içeriğinde teobromin denilen alkoloid vardır. Bu madde uyarıcıdır. Tohumlarından kakao yağı çıkarılır. Kozmetik sanayiide ve eczacılıkta fitil yapmakta kulanılır. Tohumlarının yağı alındıktan sonra elde edilen kakao tozuna çikolata denir.Faydası : Uyarıcı, iştah açıcı ve kuvvet vericidir. İdrar söktürür. Vücuttaki zehirlerin dışarı atılmasını sağlar. Böbrek iltihaplarını giderir. Fazla içildiği takdirde çarpıntı ve baş ağrısı yapar.
Recipes Glossary

DONDURMA-BADEMLİ DONDURMA

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI2 bardak süt 1. Ağartılmış bademlere bir kaşıkYarım bardak şeker şeker katılarak karıştırılır.1 çay bardağı dolusu Partiler halinde havanda dövülür.ağartılmış iç badem İyice inceltilir. Adeta macun haline1 kaşık şeker getirilir. (Bu işlem makineyle(Bademleri dövmek çekilerek de yapılır, o zaman şekeriçin) katılmaz.1 kahve kaşığı 2. Ayrı bir kapta dört adetvanilya yumurtanın sarısı şekerle iyice4 adet yumurta sarısı karıştırılır, telle dövülür. Birtarafa bırakılan macun halindekibademler de katılarak tekrar hepbirlikte karıştırılır.3. Evvelce kaynatılan süt, azar azariki numaradaki malzemeler içerisinebir taraftan da telle karıştırılarakdökülür.4. Hepsi ateş üzerine oturtulur, birtaraftan yine telle dipten, hertaraftan karıştırılır. Kaynamaderecesine kadar ateş üzerindetutulur, hemen ateşten alınır.Savurarak soğutulur.5. Sonra dondurma yapılacak kaplaradökülür, bilindiği üzerebuzdolabının buzluğunda dondurulur.NOT:Fındıklısı da kavrulmuş tuzsuzfındıktan, aynen bademlisi gibiyapılır. Yeşil Antepfıstığı da aynıişlemlerle, yalnız dondurmacılardagörülen, yeşil renkli, sağlığazararı olmayan şeker boyasından biriki damla katmakla yapılır.