bakla


Results for "bakla"

Plants Glossary

Acıbakla

(Plants Glossary) :
( Lupine / Lupin / Lupine) 10-100 cm yüksekliginde, sik tüylü, bir senelik bitkiler. Yapraklar el seklinde parçali, uzun sapli, 5-9 yaprakçiklidir. Çiçekleri dik salkim durumunda, beyaz veya mavimsi renkli, çiçek taç yapragi kelebek seklindedir. Yahudi baklasi diye de taninir.Türkiye'de yetistigi yerler: Akdeniz bölgesi, Bursa, Antalya ve Konya çevreleridir.Memleketimizde üç türü bulunmaktadir.Beyaz yahudi baklasi: Beyaz çiçeklidir. 120 cm kadar yükseklikte, bir yillik bir bitkidir.Sari çiçekli yahudi baklasi: Vatani, Orta ve Güney Avrupa'dir.Mavi çiçekli yahudi baklasi: Vatani, Akdeniz çevresi memleketleridir.Kullanildigi yerler: Tohumlarinin idrar söktürücü, kan temizleyici ve kurt düsürücü tesiri vardir. Bazi türlerinin kavrulmus tohumlari "sebze kahvesi" ismiyle kahve yerine kullanilmaktadir. Fakat alkaloid tasiyan türlerinin bu sekilde kullanilmasi tehlikelidir.
Plants Glossary

acıbakla (termiye)

(Plants Glossary) :
Baklagillerden; otsu bir bitkidir. Acı taneleri kullanılır.Faydası : Besleyicidir. İdrar söktürür ve idrar yollarını temizler. Böbrek iltihabını giderir. Böbrek taş ve kumlarının düşürülmesine yardımcı olur. Baş ağrılarını dindidir. Romatizma, lumbago ve siyatik ağrılarını keser. Albümin miktarını düşürür. Vücutta biriken tuzu atar.
Plants Glossary

bakla (ful)

(Plants Glossary) :
Baklagillerden hazmı kolay ve besleyici bir bitkidir. Ev ilaçlarında çiçekleri kullanılır. Bir çeşidi olan acıbakla ise, acı ve otsu bir bitkidir.Faydası : İdrar yollarını temizler. Böbrek ağrılarını dindirir. Böbrek iltihaplarını giderir. Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Lumbago, romatizma, siyatik ve dolama şikayetlerini giderir.
Recipes Glossary

ZEYTİNYAĞLILAR-ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 kilo taze sakız 1. Taze baklalar iki ucundan kesilir,bakla varsa kılçıklarından sıyrılır.1 bardaktan eksik Ortasından bölünür, bir tenceredeki suzeytinyağı içerisine atılır.4 adet taze soğan 2. Baklalar sudan çıkarılır, süzülür.1 küçük demet Üzerine taze soğanlar doğranır, hepsidereotu yarım limon suyu, tuzu ve bir kaşık1 karışık toz şekerle güzelce harman edilir, ovulur.şeker 3. Bir tencereye yağ konur, yağYarım limon kızdırılır, üzerine harman yapılanYeterince tuz baklalar dökülür, karıştırılır.1.5 bardak su. Tencerenin kapağı kapatılır. Zamanzaman karıştırılarak baklalaröldürülür.4. Yarı pişmiş, sarı bir renk almışbaklaların üzerine dereotu kıyılır.Hepsinin üzerine birbuçuk su bardağı sukonur, karıştırılır. Kapağı kapatılarakorta ateşte iyice pişirilir.5. Arzu edilirse servis tabaklarınakonduktan sonra üzerine yoğurt konur.
Turkish - English dictionary

atbaklası

(Turkish - English dictionary) :
,-nı horsebean.