banka


Results for "banka"

Dictionary of Economics

DÜNYA BANKASI

(Dictionary of Economics) :
Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası olarak da bilinen Dünya Bankası fiilen 1946 yılında faaliyete geçmiştir. Dünya Bankasının amacı kalkınmakta olan ülkelere kredi vermektedir. Dünya Bankası üç tür kredi açar: Proje kredileri, program kredileri ve ulusal para kredileri. Ancak Bankanın temel kredi politikası proje kredilerine dayanır. Dünya Bankası kredi verirken ilgili ülkenin ekonomi politikalarını ayrıntılı bir biçimde gözden geçirir. Banka kredileri hükümetlere verilir. Dünya Bankası, özel kesime kredi vermek amacı ile 1956da Uluslararası Finans Kurumunu kurmuºtur. Banka, daha uygun koºullarda kredi vermek için 1960 yılında Uluslararası Kalkınma Birliğini kurmuºtur. Dünya Bankasi 1980de Yapısal Uyum Kredisi programını uygulamaya koymuştur. Bu program gereğince ekonomik kalkınma ve dış dengenin gerçekleştirilmesi sağlanmaya çalışılır. Tarım ve tarıma dayalı endüstrilerin gelişmesine özel bir önem verilir.
Dictionary of Economics

EMLAK KREDİ BANKASI

(Dictionary of Economics) :
Bir kamu kuruluşudur. Konut kredisi ve inşaat finansmanı alanlarında uzmanlaşmıştır. Normal bankacılık faaliyetlerini de yürütmektedir. 1946da %86sı Hazine tarafındankarşılanan 100 milyon lira sermaye ile kurulmuştur. 1964te iktisadi devlet kuruluºu statüsüne girmiştir. Birçok fabrika ve şirkette iştirakleri vardır.Banka birçok kentte yaptırdığı daireleri peşin veya taksitle halka satmakta, ayrıca yapı kooperatiflerine kredi açmaktadır.Emlak Kredi Bankası 1988de Anadolu Bankası ile birleşmiştir.
Dictionary of Economics

GARANTİ BANKASI

(Dictionary of Economics) :
1946da Ankarada kuruldu. Sermayesi 1951de 5 milyon liraya 1969da 40 milyon liraya yükseldi. 1978 yılınd genel merkezi İstanbula taºindi. 1986 sonu itibari ile ödenmiº sermayesi ve ihtiyaç akçeleri toplamı 50 milyar 66 milyon lira, mevduat toplamı 407 milyar 830 milyon lira olan bankanın 282 şubesinde 3437 kişi çalışmaktadır. Bankanın en büyük ortağı Doğuş Grubudur. Garanti Bankasının birçok sınai ve ticari kuruluşlarda katılımları bulunmaktadır. Önemli katılımları arasında Sınai Kalkınma ve Yatırım Bankası, Yapı Keredi Bankası, Nasaş, Filiz Gıda, Goüod-Year, Ereğli Demir Çelik, Çukurova Elektrik gibi büyük kuruluşlar sayılabilir.
Dictionary of Economics

HALKA AÇIK ANONİM ORTAKLIK HALK BANKASI

(Dictionary of Economics) :
1938de kuruldu. Amacı esnaf, küçük sanat erbabı ve küçük sanayicilerin mesleki ihtiyaç kredilerini sağlamaktır. 1964 yılında iktisadi devlet kuruluşu olmuştur. Sermayesinin yüzde yetmiş sekizi Maliye Bakanlığına, yüzde onu belediyelere, kalanı da bankalara ve öteki şahıslara aittir.
Dictionary of Economics

İLLER BANKASI

(Dictionary of Economics) :
Şehirlerin kalkındırılmasına katılmak, imar planlarının hazırlanmasını, su, elektrik, havagazı, kanalizasyon gibi kamu hizmeti kuruluşlarının meydana getirilmesini desteklemek üzere 1933 yılında Belediyeler Bankası olarak kurulmuşken 1945 yılında İller Bankasına çevrilmiºtir.