banka


Results for "banka"

Dictionary of Economics

İSTANBUL BANKASI

(Dictionary of Economics) :
1847de Osmanlı İmparatorluğunda kurulan bir bankadır. 1840 yılında mali zorluklar nedeniyle basılan ilk kağıt paranın basılmasından sonra aşırı para ihtiyacı hükümeti fazla miktarda para basmaya zorlamış ve kambiyo düzensizlikleri ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine kambiyo temin görevi iki Galatalı bankere verilmiştir. Bu bankerler ertesi sene İstanbul Bankasını kurmuşlardır. Aynı adlı milli banka cumhuriyet döneminde de faaliyetini sürdürmüş daha sonra kapatılmıştır.
Dictionary of Economics

İŞ BANKALARI

(Dictionary of Economics) :
Sermayeleri ve ihtiyatları toplamı ile topladıkları mevduat arasındaki oran, mevduat bankalarınınkenden farklı olan muamelelerinin ağırlığı daha çok sanayi finansmanında olan ve sermaye piyasasında etkili rol oynayan kredi kurumlarıdır.
Dictionary of Economics

İŞ BANKASI

(Dictionary of Economics) :
Türkiyenin en büyük sermaye gruplarından birinin merkezi ve en büyük iki mevduat banasından biri olan özel ulusal ticaret bankası. İzmir İktisat Kongresinde beliren eğilim doğrultusunda 1924te kuruldu. Bankanın 1 milyon TLlik itabari sermayesinin fiilen ödenen 250 bin TLlik bölümünün tümü Atatürk tarafından karşılandı.Aile şirketi değil gerçek bir anonim şirket niteliğindeki en büyük özel kuruluş olan İş Bankasının 1990daki sermaye dağılımında en büyük pay yüzde 35.9 ile Türkye İş Bankası A.Ş. Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfınındır. Banka dışı özel kişi ve kuruluşların payı % 23.61dir. Geri kalan pay Atatürkün vasiyeti gereği TDK ve TTK ve CHPnindi. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğine bağlanmıştır. İş Bankasının 1989 itibariyle iştirakleri 106dır. Toplam mevduat içindeki payı 1989da % 18dir. İş Bankasının kredilerinin % 60lık bölümü imalat sanayine yöneliktir.
Dictionary of Economics

KIYI BANKACILIĞI

(Dictionary of Economics) :
Genellikle serbest bölgelerde faaliyette bulunan,mübadele-denetim ve vergilemenin asgari düzeyde tutulduğu bir bankacılık türü. Serbest bankacılık olarak da adlandırılır. Bir ülkede bankacılık sektörü için düzenlenmiş yasa ve yönetmeliklerin tapsamı dışında kalan kıyı bankacılığının iki ön koşulu, bankacılık hizmetlerinden doğan gelirlerin vergilendirilmemesi ve bankaların döviz hesapları üzerinde herhangi bir sınırlama olmamasıdır. 1960lardan sonra Eurodolar piyasasının gösterdiği gelişme ve OPEC ülkelerinde biriken petrol gelirlerinin gideceği yerler araması kıyı bankacılığının gelişimnde önemli rol oynamıştır. Uluslararası mali işlemlerin oldukça liberal bir biçimde yürütüldüğü Honk-Kong, Panama, Güney Kore, Filipinler, Singapur, Bermuda kıyı bankacılığının yapıldığı en ünlü finans merkezleridir.
Dictionary of Economics

MERKEZ BANKASI

(Dictionary of Economics) :
Bir ükede para arzını, kredileri ve kredi maliyetlerini düzenlemekten sorumlu olan kurum. Amacı parasal istikrarı ve düzenli iktisadi büyümeyi gerçekleştirmektir. Ayrıca çoğu ülkede, hükümetin danışmanlığını yapmak, bankacılık sisteminin işleyişini desteklemek, çeklerde takas işlemini yürütmek, açık piyasa işlemleri yapmak, kambiyo denetimleriyle ilgili döviz ve altın alım satımını gerçekleştirmek gibi çeşitli s4orumlulukları yüklenir.Merkez bankaları bir dizi işlem aracılığıyla para hacmini değiştirebilir. Örneğin devlet tahvil ve bonolarının satışa çıkarılmasıyla yürütülen açık piyasa işlemleri, ticari bankaların nakit rezervlerini kısıtlayarak bankacılık sistemine açılan kredileri azaltır. Ayrıca menkul değerlerin fiyatlarını aşağıya çekerek genel olarak faiz oranlarının yükselmesine yol açar. Bu işlemler özellikle gelişmiş sermaye piyasası bulunan ülkelerde etkili bir araç olarak kullanılabilir. Bir merkez bankası ayrıca, reeskont oranını değiştirerek, ticari bankaların borçlanma maliyetlerini dolayısıyla kredi faiz oranlarını etkiler. Merkez bankalarının, bankaların kredi hacmini etkilemekte kullandıkları bir başka araç da mevduat karşılığı tutulması gereken nakit rezerv miktarını belirleyen mevduat karşılık oranlarıdır. (Ayrıca bk. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Açık Piyasa İşlemleri, Reeskont Oranı, Mevduat Karşılıklar)