barometre


Results for "barometre"

Meteorological Glossary

METAL BAROMETRE

(Meteorological Glossary) :
(ANEROID BAROMETER) [i]Atmosferik basıncı ölçmede kullanılan alet. İlk defa, 1843'de Vidie tarafından geliştirilmiştir ve herhangi bir sıvı içermez. Temel şekliyle, içinin havası boşaltılmış, ince ince ve yol yol kıvrımlı bir maden kapsülden oluşur. Kapsülün üzerine etki eden hava basıncı ileticiler yoluyla göstergeden izlenir hale getirilir. Maden kapsül ya fosfor bronzdan ya da berilyum bakırdan yapılmıştır. Taşınabilirliği özelliğiyle cıvalı barometrelere tercih edilir fakat metalin elastikiyeti, kullanılan yay ve iletici düzeneklerden kaynaklanabilecek hataları ortadan kaldırmak için zaman zaman cıvalı barometrelerle hatasının karşılaştırılması gerekir. Yazıcısına "aneroidograph" adı verilir.
Meteorological Glossary

NORMAL BAROMETRE

(Meteorological Glossary) :
(NORMAL BAROMETER) [i]Atmosferik basıncı ulusal ve uluslar arası standartlarda belirlemek için en uygun, diğer barometrelerden bağımsız olduğundan dolayı meteorolojik gözlem ve kayıt amacına uygun, doğruluk derecesi ile her değerde düzeltme miktarı bilinen cıvalı barometre.
Meteorological Glossary

RÜZGAR-BAROMETRE TABLOSU

(Meteorological Glossary) :
(WIND-BAROMETER TABLE) [i]Rüzgarın yoğunluğuna ve değişen yönüne bağlı olarak, barometre salınımlarının gösterdiği hava değişimlerini belirlemede kullanılan tablo.
Meteorological Glossary

SIVISIZ METAL BAROMETRE

(Meteorological Glossary) :
(HOLOSTERIC BAROMETER) [i]Aneroid barometreler için kullanılan diğer bir isim. 'Aneroid' kelimesi 'sıvı içermeyen', 'holosteric' kelimesi ise 'tamamen katı' anlamına gelir.
Turkish - English dictionary

barometre

(Turkish - English dictionary) :
barometer.