basınç


Results for "basınç"

Meteorological Glossary

BASINÇ TANDANSI

(Meteorological Glossary) :
(PRESSURE TENDENCY) [i]Belirli zaman aralığı süresince gözlenen basınç değişim miktarı ve basınç karakteristiği. Bu zaman aralığı meteorolojide genellikle birbirini izleyen iki rasat arası olan üç saat alınır. Basınç tandans karakteristiği dokuz ayrı sayı ve bunların simgeleriyle belirtilir, bunlardan dört tanesi artıyor, dört tanesi düşüyor ve bir tanesi de değişmiyor şeklindeki basınç değişimini gösterir. Basınç tandans karakteristiklerinin açılımı şöyledir: 0: Basınç yükseliyor, sonra düşüyor. 1: Basınç yükseliyor, sonra düz gidiyor veya sonra yükseliyor. 2: Basınç düzenli veya düzensiz olarak yükseliyor. 3: Basınç düşüyor, düz gidiyor ve sonra yükseliyor. 4: Basınç düz gidiyor, son 3 saatte basınçta bir değişme yok. 5: Basınç düşüyor, sonra yükseliyor. 6: Basınç düşüyor, sonra düz gidiyor veya düşüyor. 7: Basınç düzenli veya düzensiz düşüyor. 8: Basınç düz gidiyor veya yükseliyor sonra düşüyor. Bu durumda ilk dört karakteristikte basınç 3 saat önceki değerine göre daha yüksek, son dört karakteristikte ise basınç 3 saat öncekine göre daha düşüktür.
Meteorological Glossary

BASINÇ YÜKSEKLİĞİ

(Meteorological Glossary) :
(PRESSURE ALTITUDE) [i]29.92 inç veya 1013.2 mb.lık standart deniz seviyesi atmosfer basıncına ayarlanmış bir altimetrenin gösterdiği yükseklik. Diğer bir deyişle, standart atmosferde, 1013.2 mb.lık basınca karşılık gelen seviye üzerinde herhangi bir seviyenin yüksekliği.
Meteorological Glossary

BASINÇ YÜKSELİŞİ

(Meteorological Glossary) :
(SURGE) [i]Geniş bir alanda görülen ama kaynağı oradan geçen alçak ve yüksek basınç merkezleri veya günlük basınç değişimleri olmayan basınç değişimleri için kullanılan terim. Kısa süreli rüzgar hızı değişimleri için de aynı terim kullanılmaktadır.
Meteorological Glossary

BUHAR BASINCI

(Meteorological Glossary) :
(VAPOR PRESSURE) [i]Meteorolojide genel atmosferik basıncın su buharınca meydana getirilen kısmı için kullanılan terim. Buhar basıncı, sürgülü nem cetveli veya tabloları yardımıyla kuru ve ıslak hazne sıcaklık değerlerinden dolaylı olarak elde edilir. Buhar gerilimi ile eş anlamlıdır.
Meteorological Glossary

DENİZ SEVİYESİ BASINCI

(Meteorological Glossary) :
(SEA LEVEL PRESSURE) [i]Ölçülen istasyon basıncından hesaplanarak veya tablo yardımıyla elde edilen ortalama deniz seviyesindeki basınç için kullanılan atmosferik basınç.