benzer


Results for "benzer"

Turkish - Turkish dictionary

BENZERLİK

(Turkish - Turkish dictionary) :
is. Benzer olma durumu.
Dictionary of Economics

LİKİDİTE BENZERİ

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Likidite)
Dictionary of Economics

PARA BENZERİ

(Dictionary of Economics) :
Para ile ikame olanakları tam olmamakla birlikte likiditesi çok yüksek olan ve kolaylıkla paraya dönüştürülebilen mallar, Para benzerlerinin başlıcaları, ticari bankalardaki vadeli mevduatlar, tahvil, ticari senet gibi bazı aktif türlerdir. Para benzerlerinin önemli özellikleri, parada olduğu gibi bunların da herkes tarafından benimsenmesinin sözkonusu olmamasıdır. Örneğin bir alacaklı, borçlunun borcu karşısında vermek istediği bir ticari senedi ya da tahvili kabul etmek zorunda değildir.
Dictionary of Economics

RANT BENZERİ GELİRLER

(Dictionary of Economics) :
Emek ve sermaye üretim faktörlerinin kısa dönemde arzın esnek olmaması nedeni ile elde ettikleri kazanç fazlasıdır. Emek ve sermaye kısa sürede çoğalmadıkları için, talep artışı karşısında kıtlıktan doğan bir gelir fazlası elde edebilirler. Bu çeşit rantı toprak rantından ayırmak için rant benzeri adı verilmektedir. Rant benzeri gelirler ancak kısa dönemlerde ortaya çıkabilir. Uzun dönemde arzın artma olanağı olduğundan bu çeşit gelirlerin ortadan kalkacağı düşünülmektedir.
Dictionary of Economics

PARA BENZERLERİ

(Dictionary of Economics) :
Likiditesi çok yüksek olan ve kolaylıkla paraya çevrilebilir mallardır. Ticari senetler, hazine bonoları, tahviller, vadeli mevduat hesapları, kamu ortaklık senetleri para benzerlerinin başlıcalarıdır. Bunların en büyük özellikleri, para gibi herkes tarafından kabul edilmemeleri, benimsenmemeleridir.