berzah


Results for "berzah"

Ottoman - Turkish Dictionary

TARÎK-İ BERZAHİYE

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Berzaha giden ve ona ait yol.
Islamic Glossary

BERZÂH ÂLEMİ

(Islamic Glossary) :
Dünyâ ile âhiret arasındaki âlem; kabir âlemi.Berzâh âleminde ölülerin hâli, dirilerin hâli gibi değildir. Dünyâ hayâtında hem his (duygu),hem de irâde (istek) ile hareket vardır. Berzâh hayâtında ise, hareket etmek lâzım değildir,elem (acı) ve azâb duymaları için yalnız hissetmeleri yetişir. (Ahmed Fârûkî)2. Tasavvufta âlem-i misâle verilen ad. (Bkz. Âlem-i Misâl)Berzâh âlemi, âlem-i ervâh (ruhlar âlemi) ile âlem-i ecsâd (madde âlemi) arasında yer alır.Ayna gibidir. Diğer iki âlemdeki hakîkî varlıklar ve mânâlar bu âlemde latîf şekillerdegörünürler. Çünkü iki âlemdeki her hakîkate ve her mânâya uygun birer şekil, heyet, görünüşbu âlemde bulunur. Bu âlemde kendiliğinden hiçbir hakîkat, hiçbir madde ve mânâ yoktur.Buradaki şekiller, heyetler, öteki âlemlerden aks eden görüntülerdir. Aynada hiçbir şekil vesûret yoktur. Aynada bir şekil görünürse, başka yerden gelen görünüştür. Âlem-i misâl deböyledir.
Islamic Glossary

Berzâh-ı Kübrâ

(Islamic Glossary) :
Kabirden kalkıp, mahşer yerinde hesâbın görülüp Cennet veya Cehenneme gidilinceyekadar geçen zaman.Berzâh-ı kübrâda, insanların dağılmış, çürümüş, erimiş parça ve kemikleri bir araya getirilir.(Muhammed Ma'sûm)
Islamic Glossary

Berzâh-ı Sugrâ

(Islamic Glossary) :
Kabre konduktan kıyâmet kopup kabirden kalkıncaya kadar olan zaman.Ervâh (rûhlar) ve berzâh-ı sugrâ, fazla düşünmeye ve üzerinde inceleme yapmaya gelmez.Bu konuda zan ve tahmin ileri sürmek doğru değildir. Nasslar (âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîfler)ile sâbit olanlara (bildirilenlere) kısaca îmân etmek lâzımdır. On un etrâflı olarak bilinmesiniAllahü teâlânın ilmine havâle etmelidir, bırakmalıdır. (Ahmed Fârûkî)
Turkish - English dictionary

berzah

(Turkish - English dictionary) :
1. geog. isthmus. 2. place of torment, hell. 3. hellish (place). 4. painful predicament. 5. very difficult, bad (situation). 6. Islam place where the souls of the dead await the Day of Judgment (located between the world and hell). 7. interval, break, gap. ı bela painful predicament, awful straits.