birli


Results for "birli"

Turkish - Turkish dictionary

GÜNÜBİRLİK

(Turkish - Turkish dictionary) :
b.is. (Misafirlik, gezi hk.) Gece kalmamak üzere, en geç akşama kadar: Günübirlik gidip döndük.
Turkish - Turkish dictionary

SÖZBİRLİĞİ

(Turkish - Turkish dictionary) :
b.is. Aynı görüşte olma.
Philosophical Dictionary

Birlik.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Vahdet, Fr., İng. Union, Al. Vereinigung, İt. Unione). Bir bütünü gerçekleştiren iki ya da daha çok varlığın durumu... Tanrıbilimsel felsefeye göre birlik, Tanrının adıdır. Tanrıbilime (teoloji) göre Tanrı, en yetkin tamlıktır ve bütün nitelikleri içerir. İslâm gizemciliğinin (Os. Tasavvuf, Fr. Mysticisme) vahdet-i vücut öğretisi de Tanrının bu tamlığını, bir başka açıdan gerçekleştirir. Vahdet-i vücut (kamutanrıcılık, Fr. Pantheisme) öğretisine göre her şey Tanrının belirtisidir ve Tanrıdır. Tanrı, doğada, çeşitli biçimlerde belirmiştir ve belirmektedir. Bu, bir parçalanma değildir. Çünkü doğa ve Tanrı bir bütündür ve birlik halindedir. Kaldı ki Tanrı en küçük otta ve bir kum taneciğinde bile tam bütünlüğüyle vardır. Gizemci Hallac-ı Mansur, bu düşünceyi şu ünlü sözüyle açıklar: Ben Tanrıyım (enelhak)... Gizemci Cüneyd-i Bağdadî, "Suyun rengi, kabın rengidir" der. Gizemci Muhyiddin-i Arabî de şöyle demektedir: "Tanrıyı görmek isteyenler eşyaya baksınlar". Bütün bu sözler, mistik bir anlamda Tanrının birliğini dilegetirir. Eytişimsel özdekçiliğe göre birlik, gelişme sürecinin bir anıdır ve gelip geçicidir. Kara denizsiz, savaş barışsız, efendi kölesiz düşünülemez. Demek ki bunların, birinin ötekini kemirdiği ve ötekinin berikine direndiği fizik çatışmalarının yanında bütünleyici bir birlik'leri de vardır. Ne var ki bu birlik gelip geçici, çatışma'ysa süreklidir. Doğasal ve toplumsal bütün varlıklar doğar, gelişir ve er geç göçüp giderler. bkz. Çelişme, Karşıt, Eytişimsel Özdekçilik, Karşısav.
Sociological Dictionary

IRK BİRLİĞİ [İng. Racial Unity]:

(Sociological Dictionary) :
Doğuşla eld edilen,biyolojik özelliklere göre insanların tasnifidir. Irk birliği, kültürel birlikten farklıdır. (Bkz. Kültür, Kültür Birliği)
Sociological Dictionary

İŞBİRLİĞİ [İng. Cooperation]:

(Sociological Dictionary) :
Sosyal ilişkilerle ilgilidir. Sosyalleşme süreci arttıkça, fertlerin ve sosyal grupların daha fazla işbirliğine gittikleri görülmektedir. Aslında insanlık tarihinin fertlerin ve sosyal grupların arasındaki dayanışma ve işbirliğinin tarihi olarak kabul edilmesi yanlış sayılmamalıdır.İşbirliği iki şekilde gerçekleşmektedir. Bunlardan birincisi dolaysız işbirliğidir. Bunlar yazılı kanınlar ve yönetmeliklere göre olabileceği gibi gayrî rekmî olarak örf ve âdetlere göre yürütülebilir. Meselâ, daha ziyade kır nitelikli yörelerde köyle ilgili faaliyetlerde görülen imece dolaysız bir işbirliğidir. (Bkz. İmece)Dolaylı işbirliği ise; daha çok şehir nitelikli yörelerde görülen meslekî ihtisaslaşmaya dayalı farklı görevleri yerine getirmektir. (Erkal, M.E., 1993)