borç


Results for "borç"

Dictionary of Economics

BORÇ-SERVİS ORANI

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Dış Borç Servis Oranı)
Dictionary of Economics

DALGALI BORÇLAR

(Dictionary of Economics) :
Bir bütçe dönemindeki gelir ve giderlerin zaman içindeki uyuşmazlığını ortadan kaldırabilmek için Hazinenin genellikle para piyasasından sağladığı kredilerdir. Devlet bütçesi, uygulama dönemi sonunda denk olsa bile, gelirlerle giderler arasında gerçekleşme bakımından zaman farkı olacağından, dönem içinde bazen gelirler, bazen de giderler fazla olur. Giderlerin gelirleri aştığı dönemlerde Hazinenin kısa süreli borçlanması gerekli olur.Dalgalı borçlara ait tahvillerin başlıca alıcıları Merkez Bankası, Ticaret bankaları, sigorta şirketleri ve kurumsal tasarruflara sahip kuruluşlardır. Türkiyedeki dalgalı borçlar, Hazine bonoları, Hazine kefaletine sahip bonolar, müteahhit bonoları ve Hazineye doğrudan doğruya açılmış avanslardır. Hazine kefaletine sahip bonolar, genellikle iktisadi kamu kuruluşları tarafından çıkarılmaktadır.
Dictionary of Economics

DEVLET BORÇLARI

(Dictionary of Economics) :
Kamu harcamalarını karşılama araçlarından biridir. Borçlanma önceleri yalnızca olağanüstü dönemlerde başvurulan bir mekanizma iken günümüzde vergi ile borçlanma arasında bir ayırım gözetilmemektedir. Borçlanma yoluyla sağlanan kaynaklar hem devlet yatırımlarında hem de kamu harcamalarının finansmanında kullanılmaktadır.Devlet aldığı borçlara karşılık belirli bir faiz ödemesinde bulunmaktadır. Borç faizleri ödemesi transfer niteliğinde olup genillikle ekonomide gelir dağılımını varlıklı kimseler lehine bozar. Devlet borçları kısa orta ve uzun süreli olmak üzere üç bölüme ayrılır. İç piyasalardan sağlanan borçlara iç borçlar, dış piyasalardan sağlanan borçlar ise dış borçlar olarak adlandırılır.
Dictionary of Economics

DIŞ BORÇLAR

(Dictionary of Economics) :
Bir ülkenin döviz giderlerinin döviz gelirlerini aşması sonucu ortaya çıkan döviz yetersizliğinin giderilmesi için, uluslararası kaynaklara başvurulması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Dış borçlanma dış ödeme güçlüklerinin giderilmesi ve yurtiçi tasarrufların yetersiz olduğu durumlarda söz konusu olmaktadır.1960ların sonlarında bazı azgelişmiş ülkeler uluslararası sermaye piyasalarından ticari koşullarla borç almaya başlamışlar ve bu kaynaklar ile belirli bir kalkınma hızı gerçekleştirmişlerdir. Finansman kaynaklarının azalması ve kış kredi maliyetlerinin yükselmesi sonucu 1980lı yılların başında dış borç krizi ortaya çıkmıştır.
Dictionary of Economics

DIŞ BORÇ SERVİS ORANI

(Dictionary of Economics) :
Kısa dönemde borcun geri ödeme kapasitesinin kaba bir ölçüsü olarak borç servis oranı kullanılmaktadır. Borç servis oranı ile faiz, ana para taksitleri ve dividant gibi dış borç ödemeleri yıllık toplamının o yılın ihracat gelirlerine oranı ifade edilir. Borç servis oranının yüksek olması borçları geri ödeme kapasitesinin yetersizliğini gösterir. Borç servis oranı göstergesi kısa dönemler için kullanılır. Uzun dönemde borç servis oranları yerine ödünç alan ülkenin planlanan büyüme hızı ile kalkınma stratejisi gibi faktörleri dikkate almak daha anlamlıdır.