bulut


Results for "bulut"

Meteorological Glossary

OROGRAFİK BULUT

(Meteorological Glossary) :
(OROGRAPHIC CLOUD) [i]Hava parselinin yukarıya doğru, bir engebe veya engel tarafından yükselişe zorlanmasıyla oluşan bulut türü. Yükselen hava içinde basıncın azalması, adyabatik soğuma görülür ve eğer yeterli neme sahipse yoğunlaşma sonucu yağış gerçekleşir. Dağların rüzgar altı yani kuytu taraflarında oluşan mercek ve dalga bulutları orografik bulutlara örnektir. Kaynak itibariyle zaman zaman cirrus, cumulus ve stratus bulutları da orografik olarak oluşurlar.
Meteorological Glossary

ORTA BULUTLAR

(Meteorological Glossary) :
(MIDDLE CLOUDS) [i]Bulut tabanı 6 000 ile 18 000 feet arasında değişen bulutları belirtmede kullanılan bir terim. Genellikle su damlacıklarından oluşmasına rağmen yüksek enlemlerde su damlacıklarının yerini buz kristalleri alır. Altocumulus, altostratus ve nimbostratus temel orta bulutlardandır. Sıcaklık kuşağına bağlı olarak taban yükseklikleri değişir. Kutuplarda tabanı daha alçak iken ekvatorda oldukça yüksektir.
Meteorological Glossary

ÖRS BULUTU

(Meteorological Glossary) :
(ANVIL CLOUD) [i]Kuvvetli cumulus ve cumulonimbus bulutlarının üst seviyelerinin örs şeklini alması durumunda verilen isimdir. Olgunlaşma döneminden sonra oraja neden olabilir. Genelde ana buluttan ayrılan örs yüzlerce mil uzaklaşabilir.
Meteorological Glossary

PARÇALI AZ BULUTLU

(Meteorological Glossary) :
(PARTLY CLOUDY) [i]Günün herhangi bir saatinde, gökyüzünü tam olarak kapatmayan bulutların havada var olması durumu. Parçalı bulutlu teriminin kullanımı için kapalılıkta herhangi bir standart yoktur. Gökyüzünde bulut olması ve tamamen gökyüzünü kapatmaması durumunda bu terim kullanılabilir. Gökyüzünün kapalılığı ile ilgili olarak kullanılan diğer terimler: açık, az bulutlu, çok bulutlu, parçalı çok bulutlu ve kapalıdır.
Meteorological Glossary

PARÇALI ÇOK BULUTLU

(Meteorological Glossary) :
(BROKEN SKY) [i]Gökyüzünün tamamının kapalılığı göz önüne alındığında, kapalılığın 5/8 ile 7/8 arasında olması durumunda kullanılan kavram.