bulut


Results for "bulut"

Meteorological Glossary

BULUT OLUŞUMU

(Meteorological Glossary) :
(CLOUD FORMATION) [i]Değişik tipteki bulutların meydana gelme süreci. Genel bir bakış açısıyla, troposferik bulutların oluşumu için dört süreç vardır: 1)Karasız hava kütlesinden bulut oluşumu, 2) Kararlı hava kütlesinden bulut oluşumu, 3) Yarı-yatay enverziyonel durumla bağlantılı bulut oluşumu ve, 4) Cephesel bulut oluşumu.
Meteorological Glossary

BULUT PATLAMASI

(Meteorological Glossary) :
(CLOUDBURST) [i]Son derece kuvvetli sağanak ve yağmurun aniden başlaması/boşalması. Yağmurun damla şeklinde değil de, sürekli bir akıntı şeklinde olması durumu. Bulut patlamasının nedeni, çok ani ve kuvvetli bir ısınma ile deniz ve okyanus üzerinden çok fazla nem koparılması, çok hızlı dikine yükselme ile oluşan kuvvetli Cb. bulutlarının aniden taşıdığı nemi bırakmasıdır. Bu olayla beraber, dolu, şimşek, yıldırım, gök gürlemesi gibi olaylarda yaşanır.
Meteorological Glossary

BULUT SINIFLANDIRMASI

(Meteorological Glossary) :
(CLOUD CLASSIFICATION) [i]Görünüş, yükseklik ve oluşum şekillerine göre bulutlar arasındaki farkı belirleyip, gruplara ayırma işlemi. Bu sınıflama 1929 yılında Uluslararası Meteoroloji Komisyonu tarafından yapılmıştır. A AİLESİ: YÜKSEK BULUTLAR (Ortalama en düşük seviye 20 000 feet) Cirrus: Ci Cirrocumulus: Cc Cirrostratus: Cs B AİLESİ: ORTA BULUTLAR (Ortalama en yüksek seviye 20 000 feet) Altocumulus: Ac Altostratus: As C AİLESİ: ALÇAK BULUTLAR (Ortalama en yüksek seviye 6 500 feet; ortalama en düşük seviye yer ve yere yakın yer.) Stratocumulus: Sc Stratus: St Nimbostratus: Ns D AİLESİ: DİKEY GELİŞMELİ BULUTLAR (Ortalama en yüksek seviye Cirrus seviyesi; ortalama en düşük seviye 1 600 feet.) Cumulus: Cu Cumulonimbus: Cb
Meteorological Glossary

BULUT SOKAĞI

(Meteorological Glossary) :
(CLOUD STREET) [i]Az bulutlu gökyüzünde, rüzgar yönüne paralel olarak uzanmış olan cumulus bulut bandı. Bu olay konveksiyon seviyesinin belirli bir tepesi olduğunu, aynı zamanda bu seviyede rüzgar yönünün de doğrusal olduğunu gösterir.
Turkish - German Dictionary

bulut tabakası

(Turkish - German Dictionary) :
e Wolkenschicht.