bulut


Results for "bulut"

Meteorological Glossary

BASAMAK BULUTLAR

(Meteorological Glossary) :
(ECHOLON CLOUDS) [i]Ters dönmüş uçan bir merdivenin basamaklarına benzeyen bulut grubu. Bulut tabanlarının yükseklikleri birbirinin hemen hemen aynısıdır fakat bulutlar gözlemciden uzak ve yüksek oldukları için, dizi halinde uzanan bulutların gözlemciye olan uzaklığı artıkça sanki olduğundan daha aşağı seviyedeymiş gibi görünür. Bu nedenle, tüm bulut hattı gözlemciden uzaklaştıkça aşağıya doğru inen bir çizgi, bir merdiven şeklinde görünür.
Meteorological Glossary

BAYRAK BULUT

(Meteorological Glossary) :
(BANNER CLOUD) [i]Yüksek bir dağın tepesinde sallanan büyük, beyaz bir bayrağa benzeyen bulut. Bu tür bulutlar Everest Tepesi gibi büyük yükseltilerde, soğuk ve sert esen rüzgarın hemen tepeyi aşar aşmaz seviye kaybetmesi ve biraz da olsa ısı kazanması ile dağın rüzgara ters tarafında yoğunlaşması ile oluşur ve durağan bir yapıya sahiptir.
Meteorological Glossary

BULUT

(Meteorological Glossary) :
(CLOUD) [i]Serbest atmosferde, buz kristalleri, ve su damlacıkları gibi gözle görülür parçacıkların bir araya gelmesiyle oluşan bütün. Bulut, hava parselinin atmosfer içerisinde yükselmesi ile içerisinde bulunan su buharının yoğunlaşması sonucunda oluşur. Sisin buharlaşması şeklinde oluşumu da söz konusudur. Yoğunlaşma çekirdekleri adı verilen toz ve duman parçacıkları sayesinde su buharı yoğunlaşabilir. Bulutun oluşumunda her şeyden önce, ister konvektif faaliyetle olsun, isterse bir dağ yamacının zorlamasıyla olsun veya isterse yerin ısınmasıyla yere yakın yerlerdeki hava parselinin ısınarak yükselmesi sonucunda olsun yükselme, soğuma ve yoğunlaşma gerekli olan üç temel özelliktir.
Meteorological Glossary

BULUT ARAMA IŞIĞI

(Meteorological Glossary) :
(CLOUD SEARCHLIGHT) [i]Geniş bilgi "clinometer"de verildi. Bulut tabanının yüksekliğini belirlemede kullanılan, açısal yükseklik belirleyen klinometre'nin kullanımında buluta bu projektörle ışık demeti gönderilir.
Meteorological Glossary

BULUT BANKASI

(Meteorological Glossary) :
(CLOUD BANK) [i]Belli bir mesafeden gözlenebilen çok net tanımlanmış bulut kütlesi. Gözlemcinin tam başının üzerinde olmayıp, yatay görüş düzeyinde olan dikey yükseltili bulutlar.