bölge


Results for "bölge"

Dictionary of Economics

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ

(Dictionary of Economics) :
Sanayi yatırımlarını özendirmek ve sanayi üretiminin artmasını sağlamak amacıyla oluşturulan büyük sanayi bölgelerine verilen isim. Birbirleriyle uyumlu üretimde bulunan küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarının ortak altyapı hizmetlerinden yararlanmak üzere belirli bir alanda ve standart fabrika binaları içinde planlı biçimde toplanması olarak da tanımlanır. Burada 100den az iºçi çaliºtiran birimler küçük, 100-200 arasında işçi çalıştıran birimler orta ölçekli olarak kabul edilmektedir. Sanayinin geliştirilmesinde ve kentsel yerleşme düzeninin denetlenmesinde bir araç olarak ortaya çıkan OSB, Türkiyede ilk kez 1961-62 yıllarında Bursada gerçekleştirilmiş, sonraki yıllarda Manisa, Gaziantep, Eskişehir gibi illerde OSB kurulmuştur. OSB Türkiyede esas olarak sanayinin az gelişmiş bölgelere doğru yaygınlaştırılması ve dağınık düzensiz sanayi kuruluşlarının planlı bir yerleşme düzeni içcinde toplulaştırılması amaçlarıyla gerçekleştirilmektedir.
Dictionary of Economics

PİLOT BÖLGELERİ

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir konuda yeniliğin denenmesi ya da belirli bir konudaki kalkınma modelinin uygulaması ve uygulanma sonucunun kolayca incelenmesi amacıyla seçilen bölge. Pilot bölge genellikle devletin belirlediği ve önderlik ettiği, yatırımları yüklendiği projeler için seçilmektedir. Seçilen bölgede denenen modelin başarılı olması halinde, pilot bölge dışına çıkılarak ülke çapında modelin uygulanmasına geçilebilir.
Dictionary of Economics

SERBEST BÖLGELER

(Dictionary of Economics) :
Bir ülkenin ulusal sınırları içinde bulunmakla birlikte, gümrük sınırları dışında kalan ve özel idari statüye bağlı yerlerdir. Ülkede geçerli olan dış ticaret gümrük ve diğer ticari ve mali düzenlemeler tamamen ya da kısmen serbest bölgelerde uygulanmaz. Bu durum, serbest ticaret bölgesinde ihracata dönük faaliyetleri arttırmaya uygun koşullar çıkartabilir.Serbest bölgeler kendi arasında birkaç gruba ayrılabilir. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.1- Serbset Ticaret Alanı2- Serbest Üretim Bölgesi3- Serbset Limanlar4- Serbest Bankacılık ya da Kıyı BankacılığıTürkiyede 1983 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Antalya ve Mersin limanları Serbest Bölge durumuna getirilmiş ve 1987 yılından faaliyete geçmişlerdir. 1990 yılında ise Atatürk Hava Limanı Serbest Bölgesi kurulmuştur.
Dictionary of Economics

SERBEST TİCARET BÖLGESİ

(Dictionary of Economics) :
Bir grup ülkenin kendi aralarındaki ticareti serbest ticaret bölgesi iktisadi bütünleşmenin ilk aşamadır. Serbest tiaret bölğesi kapsamındaki ülkeler kendi aralarındaki tcarette gümrük vergileri ve miktar kısıtlamalarını kaldırdılar. Buna karşılık bölge dışındaki ülkelere karşı her ülke kendi politikasını uygulayabilir. Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi 8EFTA) Latin Amerika Serbest Ticaret Bölgesi 8LAFTA) serbest ticaret bölgesine örnek olarak verilebilir.
Dictionary of Economics

SÜRBEST ÜRETİM BÖLGESİ

(Dictionary of Economics) :
Bir grup ülkenin kendi aralarındaki ticareti serbest ticaret bölgesi iktisadi bütünleşmenin ilk İhracata yönelik olarak hafif sanayi üretim ve montajının yapıldığı bölgelerdir. Serbest üretim bölgelerine İhraç Malları Aşlime Alanı a denir. Çokuluslu şirketler emek yoğun üretimlerini emeğin ucuz olduğu azgeşmişim, ülkelere taşımaları sonucunda serbest üretim bölgeleri ortaya çıkmaktadır. Bu bölgelere gümrüksüz olarak getirilen maddeler iş işledikten sonra yeniden dünya pazarlarına ihraç edilmektedir. Serbest üretim bölgeleri özellikle GÜney Kore, Tayvan, Brezilya, Endonezya gibi yeni sanayileşmekte olan ülkelerde rastlanmaktadır.