bütçe


Results for "bütçe"

Dictionary of Economics

BÜTÇE YETKİSİ

(Dictionary of Economics) :
Bütçenin son biçmini alması sürecinde hangi organların hangi yetkilere sahip olduğu konusudur. Sir yönteme göre bütün yetki Bakanlar Kurulunundur. İkinci bir yönteme göre hükümet ilk öneriyi yapar, kabul, red ya da değiştirme konusunda bütün yetki Meclislerindir. Üçüncü bir yöntemde ise hükümet bütçe önerisini hazırlar. Meclis kabul ya da reddeder, ama yeni ödenek önerisi yapamaz.
Dictionary of Economics

DENK BÜTÇE ÇOĞALTANI

(Dictionary of Economics) :
Kamu harcamalarındaki bir artışın, vergilerle karşılandığı durumda milli gelirde ortaya çıkacak değişikliğin büyüklüğünü belirleyen katsayıdır. Devlet harcamaları çoğaltanı ?Y???????????????= ?G 1-Cbiçiminde gösterilir. Formülde yer alan (C) ifadesi marjinal tüketim eğilimini gösterir. Örneğin C=0.77 ise harcamalardaki 1 birim artış milli gelirde 4 birimlik artışa neden olur. Vergi çoğaltanı ise?Y??????????????C= ?T 1-Cdir. Yine C=0.75 ise vergi gelirindeki 1 birimlik artış milli gelirde 3 birimlik azalmaya yol açar.Milli gelirde ortaya çıkacak net etkiyi bulabilmek için devlet harcamaları çarpanından vergi çarpanını çıkarmak gerekir.1 C 1-C?Y - - 11-C 1-C 1-CDenk bir sütçenin korunabilmesi amacı ile devlet harcamaları ve vergi gelirleri aynı anda 1 birim arttırılırsa biribirinin tersi yönde işleyen çoğaltanın milli gelir üzerindeki net etkisi yatırım miktarı kadardır.
Dictionary of Economics

GEÇİCİ BÜTÇE

(Dictionary of Economics) :
Geçici bütçeye yıllık normal bütçenin mali yıl başına yetiştirilmemesi durumunda başvurulur. Geçici bütçeye abvurulmasının en sık rastlanan nedeni bütçenin parlamentoda ret edilmesidir. Türkiyede geçici bütçe birçok defa uygulanmıştır.
Dictionary of Economics

İDARİ BÜTÇE

(Dictionary of Economics) :
Bütçenin, kamu kuruluşlarının idari teşkilat yapısına uygun şekilde yapılmasıdır. İdari bütçede, bütçe harcama ve gelirleri bütçesi yapılan kuruluşun teşkilat şemasına göre ayrıma tabi tutulur. Bu bütçe sisteminde, bütçe ödenekleri devlet teşkilatı içinde yer alan yasama, yargı ve yürütme organı birimlerine göre ayrılır. Örneğin, ödenekler Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve bağımsız genel müdürlükler arasında sıralanarak paylaştırılır.
Dictionary of Economics

KATMA BÜTÇE

(Dictionary of Economics) :
Giderlerini özel gelirleri ile karşılayan ve genel bütçe dışında yönetilen kamu kuruluşlarının bütçeleri. Bu kuruluşların bütçeleri devletin genel bütçesinin bir eki niteliğinde olduğundan ve onnula konsolide edildiğinden katma bütçe adı verilmiştir. Katma bütçeli idarelerin genel bütçeyle ilişkisi bu kuruluşların harcamaları ile özgelirlerarasındaki farkın hazine yardımıyla kapatılması şeklinde olur. Gelir fazla veren katma bütçelerde bu ilişki tersinedir. Genel bütçeden katma bütçelere yapılan hazine yardımı Maliye ve Gümrük Bakanlığının transfer harcamaları içinde yer alır. Bu bütçelerin gelir fazlaları ise genel bütçe gelirleri içinde vergi dışı gelirler arasında gösterilir. Türkiyede katma bütçeli idarelerin büyük bir bölümünü üniversiteler oluştururken, bunların dışındaki katma bütçeli kuruluşlar şunlardır: Toprak ve Tarım Reformu Müsteşarlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü, Çevre Genel Müdürlüğü, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü.