büyüme


Results for "büyüme"

Dictionary of Economics

BÜYÜME MODELLERİ

(Dictionary of Economics) :
Ekonomik büyümeyi açıklamaya çalışan modellerdir. En tanınmış büyüme modelleri klasik, neo-klasik, Harrod-Domar ve Marxist büyüme modelleridir.(Bk. Neoklasik Büyüme Modeli, Harrod-Domar Büyüme Modeli, Marxist Büyüme Modeli)
Dictionary of Economics

DENGELİ BÜYÜME

(Dictionary of Economics) :
Dengeli büyüme, ekonomideki tüm sektörlerin birbirlerini destekleyerek ve eşanlı olarak büyümesidir. Dengeli büyümede bütün sektörlerin eşanlı olarak büyümesine büyük itiş adı verilir. Dengeli büyümeyi savunan iktisatçılara göre azgelişmiş ülkelerin yapıları gereği bu tür büyümeyi benimsemeleri gerekir. Dengeli büyüme modelleri üç grupta toplanır.1- Yatırımları, ekonominin bütün kesimlerinde aynı oranda bir büyüme sağlayacak bir biçimde gerçekleştirmek.2- Bütün kesimlerde eşanlı büyümeyi sağlamak ancak, her kesimde farklı bir büyüme hızını gerçekleştirmek.3- Yatırımlar kesimler arasında öyle dağıtılmalıdır ki toplam üretim artan gelir tarafından emilebilsin.Dengeli kalkınmaya yöneltilen en önemli eleştiri tüm sektörlerde eşanlı olarak gerçekleştirilecek büyük itiş için gerekli kaynakların nereden bulunacağıdır.
Dictionary of Economics

DENGESİZ BÜYÜME

(Dictionary of Economics) :
Büyüm sürecinde, ekonomide bazı sektörlere öncelik verilmesi dengesiz büyüme olarak adlandırılır. Örneğin ekonomide belirli anahtar sektörlere ağırlık verilmesi dengesiz büyümedir.Dengesiz büüyme yaklaşımı, azgelişmiş ülkelerde piyasanın önderliğini ve etkinliğini benimser. Dengeli büyüme yaklaşımında planlı kalkınma stratejisi benimsenirken dengesiz büyüme yaklaşımında planlı kalkınma minimum düzeye indirilmektedir.
Dictionary of Economics

EKONOMİK BÜYÜME

(Dictionary of Economics) :
İki anlamda kullanılmaktadır. 1) İktisat teorisinde büyüme terimi ile ekonominin mal ve hizmet üretme kapasitesinin genişlemesi anlaşılır. Bu anlamda büyüme yeni yolların, köprülerin, fabrikaların yapılması, yani yatırımlarla mümkündür. 2) Uygulamada ekonomilerin büyüme hızı ölçülürken üretilen mal ve hizmet miktarında bir yıldan ötekine kaydedilen değişme esas alınmaktadır. Sözgelimi Türkiye ekonomisinin gerçek büyüme hızının % 4 olması, söz konusu yılda mal ve hizmet üretiminin, önceki yıla kıyasla % 4 artması demektir.İki kavram arasındaki fark şudur: Bir ekonominin ürettiği mal ve hizmet miktarı, mal ve hizmet üretme kapasitesi değişmeden de artabilir. Bu, kapasite kullanım oranının yükselmesiyle mümkün olur.
Dictionary of Economics

GEREKLİ BÜYÜME HIZI

(Dictionary of Economics) :
Harrod-Domar büyüme modeline göre girişimcileri tatmin edecek ve bir arz ve talep fazlalığı oluşturmadan satılabilecek mal ve hizmet miktarı ile bunları satın alabilecek talebi çıkartan hızdır.