ceviz


Results for "ceviz"

Plants Glossary

Hindistancevizi

(Plants Glossary) :
(Bakiniz "Baharat Dünyasi", Hindistancevizi) Kullanildigi yerler: Idrar söktürür. Böbreklerdeki kum ve taslarin düsürülmesine yardimci olur. Mide agrilarini giderir.
Plants Glossary

cevizağacı (koz)

(Plants Glossary) :
Uzun ömürlü; gövdesi kalın, kerestesi ve meyvesi değerli ulu bir ağaçtır. Yemişi nişastalı ve yağlıdır. Hekimlikte; yaprakları, meyvesinin üzerindeki yeşil kabukları ve yağı kullanılır. Bir çok çeşidi vardır.Faydası : Yaprakları ve kabukları ile hazırlanan ilaçlar kanı temizler, kansızlığı giderir. İshal ve dizanteriyi keser. Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. El ve ayak donuklarında, deri çatlaklarında faydalıdır. Saç ve elleri boyamakta da kullanılır. Çok kuvvetli bir besin olduğundan fazla yememelk gerekir.Cevizyağı, raşitizm ve sıracada faydalıdır. Kabızlığı giderir. Bağırsak solucanlarını düşürür. Derinin yanmasını önler.
Plants Glossary

hindistancevizi (cocos nucifera)

(Plants Glossary) :
Tropikal bölgelerde yetişen, hurma cinsinden bir çeşit ağacın yemişidir. Portakaldan büyüktür. Kabuğu çok serttir. İçinde sütümsü bir sıvı vardır. Yemişin içinde kabuğuna bitişik yağlı ve nişastalı eti vardır. Büyük ve Küçük olmak üzere iki çeşidi vardır. Hekimlikte küçükleri kullanılır.Faydası : İdrar söktürür. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur. Mide ağrılarını giderir.
Plants Glossary

küçük hindistancevizi (myristica)

(Plants Glossary) :
Myristicaceae familyasından; Anavatanı Molük olan, diğer sıcak bölgelerde de yetiştirilen, 16 - 18 m yüksekliğinde bir ağaç ve onun meyvesidir. Görünüş itibariyle Portakal ağacına benzer. Tohumları beyazımsı kül halinde ve yuvarlaktır. Kabuğu soyulmuş halde satılır. İçeriğinde uçucu bir yağ vardır.Faydası : Vücudu kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. İştah açar. Kalp ve sindirim ilaçları yapmakta kullanılır.
Recipes Glossary

KADAYIFLAR-CEVİZLİ BURMA TEL KADAYIF

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI750 gr. tel kadayıf, 1. 6 bardak şeker, 3.5 bardak su ile250 gr sade yağ ya kaynatılır, bir kaşık limon suyuda margarin, ilavesi ile iki dakika daha kaynatmaya6 su bardağı şeker, devam edilir. Üzerinden köpükler3.5 su bardağı su, alınarak ocaktan indirilir, soğumaya1 yemek kaşığı limon bırakılır.suyu, 2. Bir tutam kadayıf alınır, elle2 bardak dövülmüş didiklenir, koparılmaz. Altıceviz. görünmeyecek sıkı bir şekilde düz yereyayılır. Uzunlamasına serilen bukadayıfın ortasına yine uzunlamasınaceviz konur. İki elin parmakları ilebükülür, içler ortada kalır. Bu parçayağlanmış bir tepsiye ortadan başlamaküzere çörek halinde dolanır. İkincibükülen içli kadayıfta ilk dolanankadayıfın bitiminden başlamak üzeretepsiye konur. Böylece ortadan sonakadar tepsi sıkıca doldurulur ( Buişlem aynen sarığı burmada olduğu gibiyapılmış olur)3. Bir paket margarin, küçük fındıkbüyüklüğünde kadayıfların üzerinetaksim edilir. (Tereyağı ile yapılırsadaha güzel ve lezzetli olur)4. Tepsi fırına verilir. Hafifkızarınca fırından çıkarılır. Tepsininiçine girecek büyüklükteki bir başkatepsinin alt tarafı yarı pişenkadayıfın üzerine oturtulur veçevrilir. Yarı pişen kadayıf ikincitepsinin altına geçmiş olur. Bu defailk tepsiye kadayıf dikkatlicekaydırılır, böylece alt taraf üstegelmiş olur. Yine fırına verilir,üzeri iyice pembeleşinceye kadarfırında tutulur, çıkarılır.5. Evvelce hazırlanan ılıktan birazsıcak şurup, kadayıfın üzerinedökülür, ağzı kapatılarak şekeriçektirilir.