daire


Results for "daire"

Ottoman - Turkish Dictionary

MUHİT-İ DÂİRE

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Mat: Daire çevresi. Çember.
Ottoman - Turkish Dictionary

RUB'-I DAİRE

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Dairenin dörtte biri.
Dream Dictionary of Phrase

DAİRE

(Dream Dictionary of Phrase) :
Yuvarlak cisimler bulundukları yerlere göre tabir edilir. Müstakil olarak görülen dairevi düzlemler, bulundukları konuma göre hayra yahut şerre delalet eder. Açık, beyaz ve yeşil dairevi alanlan hayra ve dinin koyduğu sınırlara, diğerleri kişinin iş ve aameline delalet eder. ( Ev ve apartman daireleri için Bakınız; Bina.)
Islamic Glossary

DÂİRE-İ HİNDİYYE

(Islamic Glossary) :
Namaz vakitlerinin tesbitinde kullanılan ve güneş gören düz bir yere çizilen dâire veya buşekle uygun olarak yapılan âlet.Dâire-i Hindiyye'nin ortasına, yarıçapı uzunluğunda mikyâs denilen düz bir çubuk dikilir.Tam dik olması için çubuğun tepesi dâirenin üç değişik noktasından aynı uzaklıkta olmalıdır.(Abdülhak Sücâdil)
Islamic Glossary

RUB'-I DÂİRE

(Islamic Glossary) :
Namaz vakitlerinin hesaplanmasında, yükseklik ölçülmesinde ve bâzı trigonometrikhesapların yapılmasında kullanılan el âleti. Bâzı geometrik şekillerden ibâret olup, dörtte birdâire şeklinde tahta üzerine şekiller işlendiği için buna Rub'-ı dâire ta htası da denilmiştir.Rub'-ı dâire tahtasının bir yüzüne Rub'-ı mukantara, diğer yüzüne de Rub'-ı müceyyebdenir. Rub'-ı dâire tahtası İslâm âleminde dördüncü hicrî asırdan beri kullanıla gelmiştir.(Ahmed Ziyâ Bey)