dalgalanma


Results for "dalgalanma"

Turkish - Turkish dictionary

DALGALANMAK

(Turkish - Turkish dictionary) :
f. 1. Rüzgar v.b. etkisiyle dalga görünüşünde hareket etmek. 2. Kıpırdamak. 3. (Renk h.k.) ton değiştirmek.
Dictionary of Economics

İKTİSADİ DALGALANMALAR

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Büyüme)
Dictionary of Economics

KİRLİ DALGALANMA

(Dictionary of Economics) :
Ekonomik açıdan ülkenin rekabet gücünü koruması ya da kaybetmemesi kaygısıyla döviz kurlarına yapılan resmi müdahale.Esnek döviz kuru sistemine, uluslararası uyum mekanizmasını kolaylaştırmak amacıyla, IMFnin 1973 yılı Jarnaica toplantısında getirilen alternatif bir esnek kur uygulaması olan Gözetimli Dalgalanma (Managed Floating) sisteminde kurlara yapılacak resmi bir müdahaleye belli koşullarla izin verilmiştir. Bu kur, gözetim ve müdahale sadece kısa dönemli düzensiz dalgalanmaların ortadan kaldırılmasını amaçlıyorsa; temiz dalgalanma olarak adlandırılırken, gözetim ve müdahalenin ülke ihraç mallarına yabancı piyasalarda rekabet üstünlüğü sağlamak amacı ile yapılması halinde kirli dalgalanma olarak tanımlanmaktadır.
Dictionary of Economics

KONDRATİEFF DALGALANMALARI

(Dictionary of Economics) :
ilk kez N.D. Kondratieff tarafından ortaya atılan biri genişleme (Büyüme), diğeri daralma (Bunalım) olmak üzere iki evreden oluşan ve yaklaşık olarak kırk ile altmış yıl (Ortalama elli yıl) süren çevrimler. Uzun dalgalar olarak da adlandırılır. Dünya ekonomisinde günümüze kadar dört uzun süreli dalganın görüldüğü ileri sürülür. Bunlar şu şekilde dönemlendirilmektedir: Birinci uzun süreli dalgalanma 1790/93 - 1847/48 (Bu dönemin 1815/25e kadar olan dilimi genişleme (Büyüme) evresi, sonrası daralma Bunalım evresidir). İkinci uzun süreli dalgalanma; 1847/48-1893/96 (1873e kadar olan yıllar genişleme, sonrası daralma evresi). Üçüncü uzun süreli dalgalanma; 1893/96 - 1940/45 (Dönemin 1914/45 yıllarında genişleme evresi ile başlamış ve bu evre 1966/67 yıllarında bitmiş ve bu tarihten itibaren dünya yeni bir daralma evresine girmiştir. Uzun süreli dalgalanmaların her biri belli bir teknolojik atılım ve atılımın üretim süreçlerine uygulanmasıyla temsil edilir. Buna göre birinci dalgalanma sanayi devrimi atılımlarının üretim sürecine sokulması, ikinci dalgalanma buhar makinalarının yaygın kullanımı ile üçüncü dalgalanma elektrikle ilgili yenilikler ve içten yanmalı motorlarla, dördüncü dalgalanma ise elektronik olarak denetlenen ve nükleer enerji kullanan makinaların üretimiyle temsil edilir.
Dictionary of Economics

MEVSİM DALGALANMALARI

(Dictionary of Economics) :
Doğal etkenlere, özellikle iklim koşullarına ve insanların alışkanlıklarına bağlı olarak, ekonomik faaliyetlerde meydana gelen ve az çok düzenli şekilde tekrarlanan periyodik dalgalanmalar.Örneğin; süt ve yumurta üretiminin ilkbaharda en yüksek düzeyine çıkması, tarım ürünleri ihracatının hasat sonrası aylar olan Kasım-Ocak döneminde artması, stokların tükendiği yaz aylarında ise düşmesi, perakende satışların bayram ve yeni yıl öncesi artması gibi.Olayların zaman içindeki gelişimini yansıtan istatistiklerde mevsim dalgalanmalarının etkisinin gözönüne alınması önemlidir. Öncelikle mevsim dışı faktörlerden doğan değişmeleri net olarak görebilmek için mevsim dalgalanmalarının etkisinin giderilmesi gerekir. Mevsim dalgalanmalarının olaylar üzerinde çıkartabilecekleri değişmeleri tahmin etmek üzere bu dalgaların şiddet derecesini ölçebilmek için çeşitli istatistiksel teknikler geliştirilmiştir.