dart


Results for "dart"

Meteorological Glossary

STANDART SICAKLIK

(Meteorological Glossary) :
(STANDARD TEMPERATURE) [i]Standart yerçekimi altında, cıvalı bir barometrenin gösterdiği değerin hatasız olduğu sıcaklık. Cıva yoğunluğu ile barometrenin yapıldığı madenin ve aletin kalibrasyonunda kabul edilmiş değerlerinin arasındaki farkları gidermek için barometreye iliştirilmiş bir termometreden elde edilen değere göre aktüel basınç değerinde bir düzeltme yapılmaktadır. Dünya Meteoroloji Teşkilatının tüm cıvalı barometrelere uyguladığı standart sıcaklık 0 ° C ' dir.
Meteorological Glossary

STANDART YER BASINCI

(Meteorological Glossary) :
(STANDARD SURFACE PRESSURE) [i]Standart koşullar altında atmosfer basıncının ölçümü. Standart yer basıncı; 1013.25 milibara, 29.92 inç veya 760 milimetre cıva yüksekliğine, inç karede 14.7 pound veya santimetre karede 1.033 gram ağırlığa eşittir.
Meteorological Glossary

STANDART YERÇEKİMİ

(Meteorological Glossary) :
(STANDARD GRAVITY) [i]Barometre ve diğer fizik alanlarında temel referans olarak kullanılmak üzere kabul edilmiş olan yer çekimi ivmesi değeri. Kabul gören standart yerçekimi ivmesi 980.665 cm/sec2 .dir. Bu değer bir ortalama olarak, 45 ° enlemi ve deniz seviyesinde alınmıştır. Barometre açısından bakıldığında standart yerçekimi ivmesi değeri, gerek barometre çanağının deniz seviyesinden yüksekliğini belirlemede, gerekse barometrik değerleri birimlemede bir standart sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Çünkü ölçülen aktüel basınç değerinin deniz seviyesine indirgemede standart yerçekimi ivmesi büyük önem taşır.
Meteorological Glossary

STANDART YOĞUNLUK

(Meteorological Glossary) :
(STANDARD DENSITY) [i]Hava ve cıva için kabul edilmiş yoğunluk değerleridir. Uluslar arası kabul gören değerlere göre, civanın yoğunluğu, 0 °C' de 13.5951 gr/cc, standart sıcaklık, basınç ve yerçekiminde kuru havanın yoğunluğu ise 1.29301*10-3 gr/cc'dir.
Meteorological Glossary

ULUSAL ÇEVRE HAVA KALİTESİ STANDARTLARI

(Meteorological Glossary) :
(NATIONAL AMBIENT AIR QUALITY STANDARTS) [i]A.B.D.'de, İnsan sağlığını korumak amacıyla, farklı türden hava kirleticilerinin hava içerisinde bulunması gereken miktarlarını gösteren standartlar.