davet
DAVET / DAVETİYE
(Dream Dictionary of Phrase) :
İtibar görmeye, Davetiye almak bir maksat için çağrılmaya delalet eder. ( Yemek daveti (düğün, yas vs. yemeği ) için Bakınız; Yemek.)
YEMEK DAVETİ
(Dream Dictionary of Phrase) :
Bakınız; Yemek, Ziyafet.
ADÂVET
(Islamic Glossary) :
Düşmanlık, sebebsiz olarak bir kimseye düşmanlık etmek, husûmet.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:Sen kötülüğü, en güzel haslet ne ise onunla önle (Öfkeye sabr ile, cehâlete ilim ile,kötülüğe afv ile karşılık ver) . O zaman (görürsün ki) seninle arasında adâvet bulunan kimsebile sanki yakın dostun olmuştur. (Fussilet sûresi: 34)Kıymetli ömrünü dâimâ adâvet ve husûmet sebebiyle keder ve huzursuzlukla geçirenkimselere yazık. (Ahmed Rıfat)Üç şey adâvete sebeb olur: Mal hırsı, insanların ikramlarına düşkünlük göstermek,insanların göstereceği îtibâra önem vermek (Ebû Osman Hîrî)
DA'VET (Dâvet)
(Islamic Glossary) :
1. Hak dîne çağırmak.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:Ey Muhammed! Rabbininin yoluna hikmetle, güzel öğütlerle dâvet et. Onlarla en güzelşekilde tartış. (Nahl sûresi: 125)Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem, Allahü teâlâdan kendisine gelen emirleri insanlaraaçıklamak ve onları îmâna dâvetle emredildi. Dâvetini üç yıl gizli yaptı. Üç yıl sonra ilâhî emirüzerine, Allahü teâlânın emirlerini açık açık bildirmeye, kav mine İslâmiyet'i anlatmaya başladı.(Abdülhak Dehlevî, İbn-ül-Esîr)Allahü teâlâ, kullarına acıdığı için, Peygamberler aleyhimüsselâm gönderdi. Eğer bu büyükinsanlar gönderilmeseydi, yolunu şaşıran insanlara, O'nu ve sıfatlarını kim bildirirdi?Beğendiklerini, beğenmediklerinden kim ayırabilirdi? İnsan aklı, noksan olduğu için obüyüklerin dâvet nûru ile aydınlanmadıkça bunları bilemez ve ayıramazdı. Anlayışımız tamolmadığı için, bu büyüklerin izinde gitmedikçe, bunları anlamakta şaşırır ve aldanırız. Evet akıl,doğruyu eğriden ayırmaya yarayan bir âlettir. Fakat o büyüklerin dâveti ile, haber vermeleri iletamam olmaktadır. (İmâm-ı Rabbânî)2. İkrâm etmek için çağırma çağırılma.Müslümanın müslüman üzerinde beş hakkı vardır: Selâmına cevâb vermek, hastasınıziyâret etmek, cenâzesinde bulunmak, dâvetine gitmek ve aksırıp elhamdülillah deyince,yerhamükallah diyerek cevap vermek. (Hadîs-i şerîf-Buhârî, Müslim)Riyâ, gösteriş ve övünmek için yapılan dâvetlere gitmek câiz değildir. (MuhammedHâdimî, İmâm-ı Gazâlî)Mü'minin dâvetine gitmek sünnet olduğu hâlde haram bulunan dâvete gitmemeli,haramdan, mekrûhtan sakınmak için sünneti terk etmelidir. (Abdülganî Nablüsî-MuhammedRebhâmî)
Dâvet Makâmı
(Islamic Glossary) :
Vilâyet (evliyâlık) makâmının üstünde, peygamberlere mahsus bir makâm.Peygamberlerin izinde bulunanların en üstünlerine de dâvet makâmından bir pay ayırırlar.Yûsuf sûresinin; "Ey sevgili Peygamberim! Onlara de ki, benim yolum budur. Sizi gaflettenuyandırarak, Allahü teâlâya dâvet ediyorum. Ben ve benim izimde bulunanlar çağırıcıyız"meâlindeki yüz sekizinci âyeti bunu göstermektedir. (İmâm-ı Rabbânî)