dağ


Results for "dağ"

Sociological Dictionary

DEKONSTRÜKSİYON (Yapı Dağıtması) [İng. Deconstruct

(Sociological Dictionary) :
Batılı metafiziği açıklayan Hegelciliğe karşı J. derrida tarafından geliştirilen yöntemdir. F. G. Hegel'de varlık (Aufhebung) birbirine zıt iki öği ile başlar ve karşıtlı iki öge arasındaki farkları açıklar. J. Derrida, bu karşıtlığı dekontsrüksiyon yöntemi ile çökertmeye çalışır. Dekonstrüksiyon, ikili karşıtlığın yapısında yer almayan öğeyi ortaya çıkartır. J. Derrida, bu öğelerin felsefi ikil karşıtlık açıklamalarında yer almadığınıve bunların belirlenemeyen öğeler olduğunu belirtir. Felsefi karşıtlıkta yer almayan bu öğleer felsefi karşıtlıkta yaşar ve zamanla felsefi karşıtlığın organizasyonunu bozar.(Derrida, J., 1981)
Sociological Dictionary

NORMAL DAĞILIM EĞRİSİ [İng. Normal Distribution Cu

(Sociological Dictionary) :
Tabiattaki varlıklar, pek çok özellik bakımında, ortalama etrafında kümelenmekte, ortalamadan uzaklaştıkça gözlenebilen sayılar da azalmaktadır. İhtimal hesaplarına dayalı gözlemlerin çok olduğu oranda gerçekleşme ihtimalinin arttığı kabul edilen, kuramsal bir dağılım geliştirilmiş ve adına da "normal dağılım eğrisi" denmiştir. Bu eğrinin oluşturduğu dağılım eğrisi" denmiştir. Bu eğrinin oluşturduğu dağılım, orta eksen etrafında simetrik; ortalam, ortanca (medyan) ve tepedeğeri aynı; iki uçta sürekliliği koruyan; ortalamadan uzaklaştıkça tabana yaklaşan özelliktedir.Normal dağılım eğrisinin altında kalan gözlemlerin tümü bir bütün (1.0) kabul edilir. Bu alanda herhangi bir dilimin içinde ya da belli bir kesitinin altında ve üstünde, bütünün, yüzde ne kadarını meydana getireceği bellidir.Ancak, her ortalama ve standart sapma ikilisi için ayrı bir normal dağılım çizilebilmesi nedeniyle, dağılımlar arası karşılaştırmalar güçleşmektedir. (Karasar, N., 1994)
Sociological Dictionary

YAPI DAĞITMASI [İng. Decnstruction]:

(Sociological Dictionary) :
(Bkz.Dekonstrüksiyon)
Dictionary of Economics

FONKSİYONEL GELİR DAĞILIMI

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir dönemde elde edilen gelirin sermaye, emek, doğa ve girişimden oluşan üretim faktörleri arasında dağılımıdır.
Dictionary of Economics

GELİR DAĞILIMI

(Dictionary of Economics) :
Bir ülkede belirli bir dönem içinde çıkartılan milli gelirin bireysel, toplumsal gruplar ve üretim faktörleri sahipleri arasında bölüşülmesidir. Gelirin bireyler, aileler, tüketici birimler arasında dağılımına kişisel gelir dağılımı denir. Üretim faktörlerinin aldıkları paylar ise fonksiyonel dağılım olarak adlandırılır. Fonksiyonel dağılım sorunları fizyokratlardan bu yana sürekli olarak incelenmesine karşılık kişisel dağılım analizi, neo-klasik teoriye dayanan refah ekonomisi kavramı ile ortaya çıkmıştır.Kişisel gelir dağılımı Paretonun dağılım fonksiyonunu ya da Lorenz eğrisi yardımığ ile incelenebilir Paretoya göre X ya da daha fazla gelire sahip insan sayısı N ile gösterilecek olursa dağılım fonksiyonu N=A/X? olarak gösterilebilir. Bu denklemde A ve ??birer parametredir. ?nın kdeğeri yaklaşık olarak 1.5dir.Lorenz eğrisi ise, yüzde olarak gelirin ne kadarını kaç kişinin aldığını göstermektedir.(Şekil 9 Orijinal kitaptaki yeri 89. sayfa)Nüfusun yüzdesiLorenz eğrisiEğer kişisel gelir dağılımı mutlak eşitlik oluşturacak biçimde olursa nüfusun % 20si gelirin % 20sini, nüfusun % 40ı gelirin % 40ını alır. Bu varsayımsal durum OL eğrisi ile gösterilmiştir. Gerçekte ise gelir dağılımı mutlak eşitlikten uzak bir biçimde ortaya çıkmaktadır. Örneğin yukarıdaki şekilde nüfusun % 20si gelirin % 5ini, nüfusun % 40ı gelirin % 18ini, nüfusun % 60ı gelirin % 30unu nüfusun % 80i gelirin % 50sini, geri kalan nüfusun % 20si de gelirin % 50sini almaktadır.