dağ


Results for "dağ"

Meteorological Glossary

DAĞ MELTEMİ

(Meteorological Glossary) :
(MOUNTAIN BREEZE) [i]Soğumuş havanın çekim etkisi nedeniyle dağ yamaçlarından aşağıya doğru esmesiyle oluşan yerel rüzgar. Kanyon çekimi ve katabatik rüzgarlarla aynıdır. Dağlık alanlardaki radyasyonel soğuma ile gerçekleşir. Dağın yamaçlarının etrafını saran havadan daha soğuk olması nedeniyle alt tabakadaki hava soğur ve yamaçtan aşağıya doğru akmaya başlar. Dağ yamacının dikliğine ve yamacın uzunluğuna bağlı olarak zaman zaman 50 Knots hıza kadar ulaşır. Dağ meltemi vadi melteminin tam tersi yönünde eser.
Meteorological Glossary

DAĞ METEOROLOJİSİ

(Meteorological Glossary) :
(MOUNTAIN METEOROLOGY) [i]Topografik olarak engebeli veya dağlık alanlardaki hava koşullarının açıklanması ve anlaşılmasıyla ilgilenen meteoroloji dalı.
Meteorological Glossary

DAĞ RÜZGAR SİSTEMİ

(Meteorological Glossary) :
(MOUNTAIN WIND SYSTEM) [i]Dağlık alanlarda, dağ ve düzlük, dağ ve vadi, vadi boyunca, vadiye çapraz olarak veya eğim rüzgarları gibi günlük sıcaklık değişimlerinden kaynaklanan rüzgarların genel oluşum sistemi için kullanılan terim.
Ottoman - Turkish Dictionary

DÂG-I DİL

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Gönül yarası.
Meteorological Glossary

DAĞ-PLATO RÜZGAR SİSTEMİ

(Meteorological Glossary) :
(MOUNTAIN-PLAIN WIND SYSTEM) [i]Dağlar ile etrafını çevreleyen platolar arasında oluşan, kapalı, büyük ölçekli termal kaynaklı sirkülasyonlara verilen isim. Dağdan platoya rüzgar akışı şeklindeki sirkülasyon genelde geceleri, platodan dağa doğru rüzgar alışı şeklindeki sirkülasyon ise gündüzleri gerçekleşir.