denge


Results for "denge"

Dictionary of Economics

DENGE FİYATI

(Dictionary of Economics) :
Talep ve arzın birbirine eşit olduğu fiyat düzeyine denge fiyatı denir. Denge fiyatını aşağıdaki şekilde gösterebiliriz.Şekil-3 (Orijinal Kitapta sayfası 53)Şekilde denge noktası arz ve talep eğrilerinin kesiştiği E noktasıdır. Bu durumda denge fiyatı Fo, arz miktarı Mo dır. Eğer fiyat Fıe yükselirse talep miktarı M2 kadar olur. Bu durumda üreticiler kendi aralarında rekabete girişirler ve fiyat F1den Foa iner. Çünkü Fo fiyat düzeyinde arzın tamamının satılması mümkün olur.Fiyatın F2 noktasına düşmesi durumunda arz miktarı M1 talep ise M2 kadardır. Anlaşılacağı gibi bu durumda talep miktarı arzdan daha yüksektir. Bu durumda tüketicilerin birbiri ile rekabeti sonucu fiyat yeniden Fo düzeyine yükselir. Fiyat herhangi bir nedenle fo düzeyine döner. Fo fiyat düzeyinde arz ve talep edilen miktar Mo kadardır. Bu nedenle Fo fiyat düzeyi denge fiyat düzeyidir.
Dictionary of Economics

DENGELİ BÜYÜME

(Dictionary of Economics) :
Dengeli büyüme, ekonomideki tüm sektörlerin birbirlerini destekleyerek ve eşanlı olarak büyümesidir. Dengeli büyümede bütün sektörlerin eşanlı olarak büyümesine büyük itiş adı verilir. Dengeli büyümeyi savunan iktisatçılara göre azgelişmiş ülkelerin yapıları gereği bu tür büyümeyi benimsemeleri gerekir. Dengeli büyüme modelleri üç grupta toplanır.1- Yatırımları, ekonominin bütün kesimlerinde aynı oranda bir büyüme sağlayacak bir biçimde gerçekleştirmek.2- Bütün kesimlerde eşanlı büyümeyi sağlamak ancak, her kesimde farklı bir büyüme hızını gerçekleştirmek.3- Yatırımlar kesimler arasında öyle dağıtılmalıdır ki toplam üretim artan gelir tarafından emilebilsin.Dengeli kalkınmaya yöneltilen en önemli eleştiri tüm sektörlerde eşanlı olarak gerçekleştirilecek büyük itiş için gerekli kaynakların nereden bulunacağıdır.
Dictionary of Economics

DENGESİZ BÜYÜME

(Dictionary of Economics) :
Büyüm sürecinde, ekonomide bazı sektörlere öncelik verilmesi dengesiz büyüme olarak adlandırılır. Örneğin ekonomide belirli anahtar sektörlere ağırlık verilmesi dengesiz büyümedir.Dengesiz büüyme yaklaşımı, azgelişmiş ülkelerde piyasanın önderliğini ve etkinliğini benimser. Dengeli büyüme yaklaşımında planlı kalkınma stratejisi benimsenirken dengesiz büyüme yaklaşımında planlı kalkınma minimum düzeye indirilmektedir.
Dictionary of Economics

EKSİK İSTİHDAM DENGESİ

(Dictionary of Economics) :
Klasik ve neoklasik iktisatçılara göre ekonomide eksik istihdam dengesi olamaz, tam istihdam dengesi olabilir. Yani ekonomi işsizliğin varolduğu bir durumda sürekli kalamaz. Bu geçici bir durum olabilir, sürekli olan işsizliğin olmaması halidir. Keynesçilere göre ise ekonomide eksik istihdam dengesi olabilir, yani ekonomi işsizlik halinde süreklilik kazanabilir. Klasiklere göre eksik istihdam durumunun ancak geçici olarak ortaya çıkabilecek birr hal olmasının nedeni emek piyasasının işleyişidir. Emek arzı gerçek ücretin artan, emek talebi de azalan fonksiyonudur. Böyle olunca, ücretlerin aşağı yukarı hareketi yoluyla tam istihdam sağlanır. Sözgelimi (işsizlik varsa gerçek ücretler düşer. Bu durumda emek arzı azalır, emek talebi ise artar ve sonuçta tam istihdam dengesi tekrar sağlanır. Dolayısıyla eksik istihdamın nedeni sendikaların varlığı olabilir. Bunlar ücretlerin tam istihdam dengesini tekrar kuracak şekilde hareketini önlerler. Zaten bu gruptaki iktisatçılara göre tam istihdam herkesin işi olması durumu değildir. Friksiyonel ve teknolojik işsizlik nedeniyle bir miktar işsizlik her zaman vardır. Bu eksik istihdam sayılmaz.Keynesçi iktisatçılara göre ise ekonomide talep yetersizliği nedeniyle eksik istihdam dengesi olabilir. Bu durumda devlet müdahalesi yoluyla talebin canlandırılması gerekir.İstihdam konusundaki bu tartışma günümüzde yeni klasik ve yeni Keynesçi iktisatçılar arasında sürmektedir. Yeni klasikler doğal işsizlik oranı tezini savunarak piyasaların tam istihdamı sağlama eğiliminde olduğunu göstermeye çalışmakta, yeni Kevnesçiler ise fiyatların ve ücretlerin esnek olmadığını açıklayarak emek piyasalarının işlemediğini kanıtlamaya gayret etmektedirler.
Dictionary of Economics

FİRMA DENGESİ

(Dictionary of Economics) :
Firma dengesi, firmanın marjinal maliyeti ile marjinal gelirinin birbirine eşit olduğu noktada belirir. Tam rekabet koşullarında çalışan bir firam, ürettiği marjinal birimin satış hasılatı ile kendisine yüklediği maliyetin birbirine eşit olduğu noktada dengeye ulaşır. Bu da marjinal maliyet eğrisi ile fiyat doğrusunun kesiştiği D noktasıdır.(Şekil 6 Orijinal kitapta 82. sayfada)Tam Rekabette Kısa Dönem Firma Dengesi(Şekil 7 Orijinal kitapta 82. sayfada)Tam Rekabette Uzun Dönem Firma DengesiOM üretim düzeyinde iken ortalama birim maliyet MB kadardır. Toplam maliyet ise MB X OM kadar olup OCBM dörtgeni ile gösterilir. Toplam hasılat ise MD X OM kadar olup OFDM dörtgeni ile gösterilir. Toplam kar ise FCBD dörtgeni ile gösterilir.Uzun dönemde kar elde etmek amacı ile diğer firmalarda piyasaya gireceği için arz artar fiyatlar düşmeye başlar. Kar marjı giderek daralır ve sırıfıra ulaşır. Bu noktada fiyat uzun dönem ortalama maliyetlerin minimum sınırına inmiştir. Marjinal maliyet de uzun dönem ortalam maliyet eğrisinin minumum noktasından geçtiğine göre bu noktada fiyat doğrusu ile kesişir. Bu nedenle tam rekabet piyasasında uzun dönemde firma, karın sıfır olduğu noktada dengeye gelmektedir.