deniz


Results for "deniz"

Meteorological Glossary

SARGASSO DENİZİ

(Meteorological Glossary) :
(SARGASSO SEA) [i]Konvektif yüzey suları ile bilinen, Kuzey Atlantik Okyanusunda, Bermuda ve Azor arasındaki alan. Bu deniz, denizde yaşayan canlıları besleyecek mineralleri taşıyan sularla beslenmediğinden, diğer denizlere göre fazla canlı barındırmaz.
Meteorological Glossary

TROPİKAL DENİZSEL HAVA

(Meteorological Glossary) :
(TROPICAL MARITIME AIR(mT)) [i]Tropiklerdeki Atlantik ve Pasifik Okyanusları üzerinde 20 ° ile 45 ° Kuzey enlemleri arasında okyanuslar üzerinden doğan hava kütleleri. Yazın oluşanlar, kışın oluşanlardan biraz farklılık gösterir. Yazın kararsızlık çabuk gelişir ve sıcak tip soğuk tipe dönüşür. Kışın ise, kararlılık artar, kalın tabaka halindeki sis geniş bir alanı kapsar. Bu hava kütlesinin özellikleri şöyle sıralanır: Kararlı lapse-rate veya alt tabakalarda enverziyon, hafif şiddet ve sabit rüzgar yönü, zayıf görüş, yüksek nispi nem, stratus tipi bulut, sis, pus veya kuru duman hadisesi ile çisenti.
Dream Dictionary of Phrase

DENİZ

(Dream Dictionary of Phrase) :
Arzuların gerçekleşmesine, mala, işe, sanata; bitimsiz ihtirasa, tehlikeli iş ve dünya münasebetlerine; Denize girmek devlet yönetimine yakınlık peydah etmeye, denizin ortasında yatmak devlet hizmeti görmeye, Deniz suyundan içmek mülke, uzun ömre ve kuvvvete, ilim ve edep öğrenmeye, Denizde yıkanmak günahlardan arınmaya, Denizden su almak Allah Teala'dan gelecek ihsana, Denizi uzaktan şöyle bir görmek sıkıntıya düşmeye, onu dolasıya seyretmek kalp huzuruna, Denize işemek hatalı bir davöranışta bulunmaya ve nimete nankörlük etmeye, Denizi geçmek mal ve mülke, Deniz suyunun azalması yahut çekilmesi devlet hazinesinin durumuna ve ekonomik zorluklara, Denizin üzerinde suya batmadan durmak devletten gelecek bir iyiliğe, Bulanık deniz suyunu tiksinerek içmek hüzün ve kedere, Denizi baştan sona yarmak esenliğe ulaşmaya, Denizde rahat bir şekilde yüzmek maddi ve manevi başarıya, Denizde boğulmak şehid olmaya yahut günaha batmaya, Denizin derinliklerine inip sonra çıktığını görmek dünya nimetlerine, onun derinliklerinden ince vs. çıkarmak rızka, Denizden su avuçlayıp bir kaba yahut gemi, tekne vs. içene koymak uzun ömürlü çocuğa, Çalkantılı deniz cehenneme, ıstırap ve fitneye, Denizde abdest almak yahut yıkanmak herkes için hayra ve güzel gelişmelere, Okyanuslar zahiri ve batıni ilimlerde ilerlemeye, Deniz zikrullaha, tesbih ve tehlile; suyu tatlı ve berrak, hafif dalgalı deniz mümine, acı sulu, dalgalı ve tasvetli deniz kafire, Deniz yemin etmeye, kafir için imana, günahkar için tövbeye, İnsanın içini daral
Plants Glossary

Deniz kadayifi

(Plants Glossary) :
(Alaria esculenta / Carrageen ) Esmer su yosunlarindan bir çesit deniz bitkisidir. Kullanildigi yerler: Solunum ve hazim sistemi nezlelerini giderir. Vücudu besleyici olarak kullanilir.
Plants Glossary

Deniz üzümü

(Plants Glossary) :
(MeertrTMrubchen / Ephédre / Sand Cherry / Sea Grape / Ephedra campylopoda) Dünyanin kurak yerlerinde yetisen bir bitkidir. Yesil ve çok dalli olan sürgünlerinde pul seklinde karsilikli iki yaprak bulunur. Yapraklar terlemeyi azaltmak maksadiyla çok küçülmüs ve pul seklini almistir. Bu sebeple dallar özümleme vazifesini üzerine almis ve yesillenmistir. Bu dallar dügüm ve dügümler arasi kisimlara ayrilmislardir. Ephedralar normal olarak iki evciklidir. Fakat bir evcikli hatta erdisi çiçekli olanlar da vardir. Ephedra cinsinin orta Asya'dan Akdeniz çevresi memleketlerine kadar olan bölgede, Orta Avrupa'da Kuzeybati Amerika, Meksika ve G.Amerika And Daglarinda yetisen 40 kadar türü, memleketimizde yetisen üç türü vardir.