denk


Results for "denk"

Dictionary of Economics

BÜTÇE DENKLİĞİ

(Dictionary of Economics) :
Bütçenin gelir ve giderinin birbirine denk olması. Buna denk bütçe de denir. Muhafazakar iktisatçılar ve maliyeciler denk bütçeyi savunurlar. Enflasyonun bütçe denkliği ilkesine uyulmamamasından ileri geldiğini söylerler. Öteki iktisatçılar ise milli gelir sürekli dalgalandıı için, vergiler de gelire bağlı olduğundan, denk bütçenin yıllık olarak uygulanması halinde devlet harcamalarının da devamlı dalgalanacağını söylerler. Oysa ekonominin daralma dönemlerinde harcamaların istikrarlı olması, ekonomide bu daralmaya karşı bir set oluşturur. O nedenle ikinci gruptaki iktisatçılar bütçe denkliğinin dalgalanma süresi bakımından sağlanması gerektiğini savunurlar. Yani, ekonomi daralırken bütçe açık vermeli, genişlerken ise fazla vermeli ve bunların sonucu olarak denklik sağlanmalıdır. Böylece hem para basımının nedenleri ortadan kalkar, hem de bütçe ekonomideki dalgalanmalara karşı bir kalkan gibi kullanılmış olur.
Dictionary of Economics

CAMBRİDGE DENKLEMİ

(Dictionary of Economics) :
M dolaşımındaki para miktarı, k halkın likidite oranını (Belirli gelir düzeylerinde tutulan para miktarını veren oran) ve Y de gelir düzeyini göstermek üzere M0k.Y yazılabilir. Buna cambridge denklemi denir. Miktar teorisinin yorumunda kullanılır.
Dictionary of Economics

DENK BÜTÇE ÇOĞALTANI

(Dictionary of Economics) :
Kamu harcamalarındaki bir artışın, vergilerle karşılandığı durumda milli gelirde ortaya çıkacak değişikliğin büyüklüğünü belirleyen katsayıdır. Devlet harcamaları çoğaltanı ?Y???????????????= ?G 1-Cbiçiminde gösterilir. Formülde yer alan (C) ifadesi marjinal tüketim eğilimini gösterir. Örneğin C=0.77 ise harcamalardaki 1 birim artış milli gelirde 4 birimlik artışa neden olur. Vergi çoğaltanı ise?Y??????????????C= ?T 1-Cdir. Yine C=0.75 ise vergi gelirindeki 1 birimlik artış milli gelirde 3 birimlik azalmaya yol açar.Milli gelirde ortaya çıkacak net etkiyi bulabilmek için devlet harcamaları çarpanından vergi çarpanını çıkarmak gerekir.1 C 1-C?Y - - 11-C 1-C 1-CDenk bir sütçenin korunabilmesi amacı ile devlet harcamaları ve vergi gelirleri aynı anda 1 birim arttırılırsa biribirinin tersi yönde işleyen çoğaltanın milli gelir üzerindeki net etkisi yatırım miktarı kadardır.
Dictionary of Economics

DENKLEŞTİRİCİ KALEMLER

(Dictionary of Economics) :
Ödemeler bilançosundaki otonom kalemler arasında ortaya çıkan dengesizlikleri gidermek için kullanılan kalemlerdir. Denkleştirici kalemler bir dış açığın finansmanı ya da bir dış fazlanın giderilmesi ile ilgilidir. Denkleştirici işlemler merkez bankasının döviz rezervlerinde ortaya çıkan değişiklikleri gösterir.
Dictionary of Economics

FISHER DENKLEMİ

(Dictionary of Economics) :
Klasik miktar teorisine çağdaş biçimini veren Fisher olmuştur. Fisher denklemi MV= PT biçiminde ifade edilmektedir. Bu ifadede:M: Para miktarı,V: Paranın dolanım hızıP: Fiyatlar genel düzeyi,T: Belirli bir dönemdeki işlem hacmini göstermektedir.Fisher denkleminde yer alan paranının dolanım hızı ve işlem hacmi kısa dönemde sabit kabul edildiğinden para miktarındaki değişme fiyatlar genel düzeyini aynı yön ve oranda değiştirir.