depresyon


Results for "depresyon"

Meteorological Glossary

KUYTU/YAMAÇ DEPRESYONU

(Meteorological Glossary) :
(LEE DEPRESSION) [i]Dağ veya tepelerin kuytu taraflarında oluşan orografik alçak basınç merkezlerine verilen isim. Dağların kuytu taraflarında tamamen dinamik süreçlerle oluşan bu alçak basınç merkezlerinde genellikle cephe görülmez. Çok az da olsa dağınık bulutlar gözlenebilir.
Meteorological Glossary

TERMAL DEPRESYON

(Meteorological Glossary) :
(THERMAL DEPRESSION) [i]Oluşumu tamamen komşu kara ve denizlerin farklı güneş ısısı almasına ve ısınmasına bağlı olan bir yer depresyonu. Örneğin; yazın gün boyunca, karalar denizlerden daha fazla ve daha çabuk ısındıkları için karalar üzerindeki havanın yoğunluğu ve basıncı daha düşük olacaktır. Bu durumda da denizlerden karalara doğru bir hava hareketi başlayacaktır. Bu termal kaynaklı hareket, komşu alanda sığ bir depresyonun oluşmasını sağlar.
Meteorological Glossary

TROPİKAL DEPRESYON

(Meteorological Glossary) :
(TROPICAL DEPRESSION) [i]Saatte maksimum 33 Knots veya daha az rüzgar hızıyla tanımlanan tropikal siklonlara verilen isim. Doğulu dalgalar ve tropikal karmaşanın hemen arkasından yavaş yavaş gelişen ve bir veya daha fazla kapalı izobarla karakterize edilen siklon tipi.
Meteorological Glossary

V ŞEKİLLİ DEPRESYON

(Meteorological Glossary) :
(V-SHAPED DEPRESSION) [i]İzobarları "V" şekline benzeyen siklonlar için kullanılan terim. Genellikle "V" şekli, siklonun güney veya güneybatısına doğru uzanır. Bu şekle sahip siklonlarda, "V" izobarlarının olduğu yerdeki hava olayları siklonun diğer yerlerinde olan hava olaylarından daha kuvvetlidir çünkü bu bölgede iki farklı hava kütlesi dar bir alanda karşılaşır.
Turkish - English dictionary

depresyon

(Turkish - English dictionary) :
psych. depression.