devlet


Results for "devlet"

Dream Dictionary of Phrase

DEVLET BAŞKANI

(Dream Dictionary of Phrase) :
Devlet başkanını ikram ve ihsanda bulunurken ya da sevinçli görmek hayra, onu üzgün ve gazaplı yahut periyşan bir vaziyette görmek kendisi ve ülkesi için şerre; Devlet başkanı görmek bazen bekar için evlermeye, evli kimse için hayra ve dünyalığını düzellmesine; Kendini devlet başkanına yakın görmek bir zulme ortak ve yandaş olmaya, azap ve uhrevi sıkıntılara delalet eder. ( Ayrıca Bakınız; Sultan.)
Dictionary of Economics

DEVLET BORÇLARI

(Dictionary of Economics) :
Kamu harcamalarını karşılama araçlarından biridir. Borçlanma önceleri yalnızca olağanüstü dönemlerde başvurulan bir mekanizma iken günümüzde vergi ile borçlanma arasında bir ayırım gözetilmemektedir. Borçlanma yoluyla sağlanan kaynaklar hem devlet yatırımlarında hem de kamu harcamalarının finansmanında kullanılmaktadır.Devlet aldığı borçlara karşılık belirli bir faiz ödemesinde bulunmaktadır. Borç faizleri ödemesi transfer niteliğinde olup genillikle ekonomide gelir dağılımını varlıklı kimseler lehine bozar. Devlet borçları kısa orta ve uzun süreli olmak üzere üç bölüme ayrılır. İç piyasalardan sağlanan borçlara iç borçlar, dış piyasalardan sağlanan borçlar ise dış borçlar olarak adlandırılır.
Dictionary of Economics

DEVLET BORÇLARI

(Dictionary of Economics) :
Devletin yurtiçi ve yurtdışı kaynaklardan sağladığı borçlardır.
Turkish - German Dictionary

devlet dairesi

(Turkish - German Dictionary) :
s Staatsamt.
Philosophical Dictionary

Devlet Felsefesi.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Devlet Felsefesi, Fr. Philosophie de l'etat).Felsefenin, ideal devletin kuramsal yapısını inceleyen bölümü... Sokrates-Platon düşüncesi, birbirinden ayrı dört devlet biçimi tanımlar: Timokrasi ya da timarşi oligarşi, demokrasi, tiranlık... Timokrasi, insaların eşit ve özgür bulundukları altın çağdan sonra yönetimin savaşçılar eline geçmesiyle gerçekleşmiştir ve insanlığın gümüş çağını kapsar. Oligarşi, savaşçılar arasındaki zenginlik tutkusundan doğmuştur ve bakır çağıdır. Yoksullar sayıca üstünlüklerinin gücünü duydukları zaman oligarşi demokrasiye dönüşmek zorunda kalmıştır. Demokrasi, yapısı gereği soysuzlaşmak zorundadır ve zorbalık yönetimi olan tiranlığa dönüşmüştür. Tiranlık, devlet biçimlerinin en kötüsüdür; çünkü yapısı gereği her türlü yetkinliği ezmek zorundadır... Aristoteles, devlet biçimlerini üç grupta toplar: Tek kişinin egemenliğine dayanan monarşı, bir sınıfın egemenliğine dayanan aristokrasi, tüm vatandaşların eğemenliğine dayanan demokrasi. Bu üç rejimin soysuzlaşmış biçimleri de sırasıyle tiranlık, oligarşi ve demogojidir... Ortaçağın devlet felsefesini Aquino'lu Thomas kurmuştur:Devlet, Tanrısal bir imparatorluktur (Sacrum imperium romanım). Papa, en üstün otoritedir. Ortaçağ devletleri, papanın başkanlığındaki kutsal imparatorluğun bütünlüğü içindedirler. Düşünce, dil, bilgi ve sanatları ortaktır... Rönesans uyanışı, insanın kendine göveniyle birlikte ulus düşüncesini de doğurmuştur. Niccolo Macchiavelli'nin devleti ulusal bir devlettir. Eski Yunan'ın kent (şehir) devletlerine benzer, her birinin kendine özgü güçleri ve özellikleri vardır. Marksçı anlayışa göre devlet yapma (suni) bir yapıdır ve toplumun sınıflara bölünmesiyle sömürücü sınıfın sömürülenleri baskı altında tutması için gerçekleştirilmiştir. Anamalcılıktan toplumculuğa geçiş döneminde, anamalcılığın bütün üstyapıları gibi halk yararına dönüştürülerek, kullanılacak ve geçiş döneminin sonunda eriyip giderek yerini halk yönetimi'ne birakacaktır. bkz. Devlet, Başsızcılık, Toplumculuk, Kamulculuk.