değer


Results for "değer"

Sociological Dictionary

DEĞER YARGISI (ESK D. KIYMET HÜKMÜ) [İng. Value-Ju

(Sociological Dictionary) :
Olay ve nesneler karşıbenimsenen iyi kütü, doğru-yanlış, güzel-çirkin, gibi yargıların herbiridir.
Sociological Dictionary

EĞİTİMİN FONKSİYONEL DEĞERİ [İng. Functional Valu

(Sociological Dictionary) :
Bir kimsenin gördüğü eğitim ve öğretime uygun bir işte çalışması veya çalıştırılmasıdır. Eğitimin fonksiyonel değerinin taşınması halinde, eğitimde artan hasıla ve azalan maliyet söz konusu olabilir (Bkz. Eğitimin Sembolik Değeri, Eğitim, Ekonomik Açıdan Eğitim)
Sociological Dictionary

EĞİTİMİN SEMBOLİK DEĞERİ [İng. Symbolic Value of e

(Sociological Dictionary) :
Ferdin gördüğü eğitim ve öğretime parelel bir işde çalışmaması veya çalışamamasıdır. Mesala; eğitim fakültesi mezunu bir kimsenin öğretmenlik yapmayıp, kuaförlük yapması gibi.. Bu durumda eğitimin artan maliyeti söz konusu olabilmektedtir. (Bkz. Eğitimde Ferdî Hasıla, Eğitim Maliyeti), (Havighurst, R. J., 1961)
Dictionary of Economics

ARTIK DEĞER

(Dictionary of Economics) :
Artık değer teorisi Karl Marx tarafından geliştirilmiştir. Üretilen malların değeri ile bu malların üretimi için ödenen ücret arasındaki fark artık değerdir. Örneğin, işçi 8 saatlik bir çalışma süresinin 4 saatlik bölümünde kendi değerini yeniden üretirken, geri kalan 4 saat boyunca da karşılığı kendisine verilmeyen bir değer parçası daha üretir. Karşılığı ödenmeyen bu değer parçası kapitaliste gider ve artık değer olarak adlandırılır.(Bk. Marx, Marksizm, Sömürü Teorisi, Marxın Değer Teorisi)
Dictionary of Economics

ARTIK DEĞER ORANI

(Dictionary of Economics) :
Sömürü oranı da denir. Marksçı ekonomi terimidir. Artık değer oranı artık değerin (s), değişir sermaye (v) oranıdır. Bu oran S=s/v biçiminde gösterilir. İşçinin çalışma süresini uzatarak ya da işgücü değerini üretmek için gerekli olan süreyi kısaltarak artık değer oranı artırılabilir. Çalışma süresini artırmak giderek zorlaşmaktadır. Bu nedenle artık değer oranının artırılmasında, işgücü değerini yaratmak için gerekli olan sürenin kısaltılması daha kolay bir yoldur.(Bk. Artık Değer)