değişim


Results for "değişim"

Meteorological Glossary

RÜZGAR YÖN DEĞİŞİMİ/KIRILMA

(Meteorological Glossary) :
(SHIFT) [i]Rüzgar yönünün değişmesini belirtmek için kullanılan terim. Rüzgar 'veer' yapıyor denilince rüzgar yönünün saat istikameti dönüş yönünde yön değiştirdiği, 'back' denilince ise tam tersi yönde yön değiştirdiği anlaşılır.
Meteorological Glossary

RÜZGARIN GÜNLÜK DEĞİŞİMİ

(Meteorological Glossary) :
(DIURNAL VARIATION OF THE WIND) [i]Gün boyunca yeryüzünün güneşten gelen enerji ile ısınması sonucunda rüzgarın hem yönünde hem de hızında değişiklikler gerçekleşir. Gün boyunca rüzgarın yön ve hızında gerçekleşen değişimler şöyle özetlenebilir: Yer rüzgarı güneşin doğmasıyla birlikte 'veer' (saat yönünde dönüş) yapmaya başlar ve hızı artar. Gece ise işlem tersine döner; hız azalır ve rüzgar 'back' (saat yönü tersinde dönüş) yapmaya başlar (Kuzey yarımküre ve kara için geçerlidir.). Rüzgardaki yön değişimi heliotropik rüzgar kavramı ile açıklanır. Rüzgarın hızı ise yerin ısınması sonucu dikey faaliyetlere bağlıdır. Günlük değişimin en fazla olduğu dönem ısınmanın en fazla olduğu gün ortasıdır. Bu zamanda hem ısınma fazla hem de rüzgar hızı fazladır. Sabaha karşı, günün rüzgar açısından en sakin olduğu dönemdir.
Meteorological Glossary

ŞİR/RÜZGAR HIZ DEĞİŞİMİ

(Meteorological Glossary) :
(SHEAR) [i]Kısa süre içindeki değişim oranı. Rüzgar değişimi denilince akla, kısa mesafe içinde sık sık gerçeklen rüzgar hızı değişimi gelir. Rüzgar değişimi yatay olarak gerçekleşebileceği gibi yükseklikle değişme yani dikey olarak ta gerçekleşebilir. Yönsel değişim denilince ise akla, kısa mesafe içinde sık sık gerçekleşen rüzgar yönü değişimi gelir. Rüzgar değişiminde olduğu gibi yönsel değişim de yatay veya dikey olabilir. Doppler Radarda bu terimin karşılığı ise yatay kısa mesafede radyal hızın değişimi anlaşılır.
Turkish - English dictionary

addeğişimi

(Turkish - English dictionary) :
,-ni figure of speech, trope.
Turkish - English dictionary

değişim

(Turkish - English dictionary) :
1. change, alteration. 2. metamorphosis. 3. math. variation; change in the value of a variable; difference between two values of a variable. 4. biol. variation. 5. geol. the formation of aggregates. 6. barter, exchange. 7. naut. variation (in the direction of the wind). etmek naut. (for the wind) to change direction.