değişken


Results for "değişken"

Automotive Industry Glossary

Değişken supap zamanlaması

(Automotive Industry Glossary) :
Değişken supap zamanlaması, motor işletim sisteminin hangi devire göre hangi supap zamanlamasının kullanılacağını belirlemesi ve her devirde en verimli çalışmayı sağlamasıdır.
Meteorological Glossary

DEĞİŞKEN TAVAN

(Meteorological Glossary) :
(VARIABLE CEILING) [i]Bulut tavan yüksekliğinin aniden artması veya azalması durumunda kullanılan terim. Bu durumda tavan yüksekliği için verilmesi gereken değer tüm değişken değerlerin ortalaması olmak zorundadır.
Sociological Dictionary

DEĞİŞKEN [İng. Variable]:

(Sociological Dictionary) :
Sosyal bilimlerde kullanılan temel kavramlardan birisidir. Herhangi bir bütünün belirli ölçüler içinde birden fazla unsurlarına ayrılmasıyla değişkenlen meydana gelir. bu kavram genillikle ampirik sosyal araştırmalarda kullanılır. Örnek olarak yaş, sosyal sınıf, meslekî statü, eğitimin süresi, cinsiyet gibi unsurlar değişken olarak kaul edilebilir.Bunlar bağımlı, bağımsız olarak ikiye ayrılırlar. (Bkz. Bağımlı Değişken, Bağımsız Değişken) Gökçe, B., 1992)
Dictionary of Economics

DEĞİŞKENLER

(Dictionary of Economics) :
Bir fonksiyonu oluşturan elemanlardır. Örneğin Y=a+bx biçimindeki bir denklemde X ve Y birer değişkendir. X değişkenine bağımsız değişken denir. Y değişkeni ise X değişkeninin alacağı sayısal değere bağlıdır. Bu nedenle Y değişkenine bağımlı değişken adı verilir. Örneğin ithalat fonksiyonunda ithalat bağımlı değişken milli gelir ise baımsız değişkendir.Değişkenler çeşitli amaçlarla değişik biçimlerde sıralanabilir. Örneğin, bir ekonomik modele sistem dışından veri olarak gören bir değişkene eksojen değişken denir. Değişken, sistem içinde ise ve modelin matematik ifadesinde bilinmeyen olarak alıyorsa endojen değişken adını alır.
Meteorological Glossary

DEĞİŞKENLER

(Meteorological Glossary) :
(VARIABLES) [i]Orta enlemlerde kalıcı olarak esen batı rüzgarları için bazen kullanılan terim.