FONKSİYON


Results for "FONKSİYON"

Dictionary of Economics

BİLEŞİK FAYDA FONKSİYONU

(Dictionary of Economics) :
Toplumdaki tüm bireylerin fayda fonksiyonlarının toplamıdır. Bu fonksiyonun maksimum olması, toplumsal toplam faydanın maksimum olduğunu gösterir. Bu fonksiyonun ölçülmesi mümkün değildir. Zamanında, ileride matematikte sağlanan gelişmelerle bir gün ölçülebileceği umularak teorik yapılarda kullanılmıştır.
Dictionary of Economics

COBB-DOUGLAS ÜRETİM FONKSİYONU

(Dictionary of Economics) :
Üretimde kullanılan girdilerle çıktılar arasındaki fiziksel ilişki üretim fonksiyonuyla gösterilir. En tanınmış üretim fonksiyonlarından biri de Cobb-Douglas üretim fonksiyonudur.Y = AK L olarak yazılır. Burada Y üretim miktarı, K sermaye miktarı ve L de emek miktarıdır. Üretimin sermayeye göre elastikiyetini, emeğe göre elastikiyetini ifade eder. A sabit bir katsayıdır.
Dictionary of Economics

FONKSİYONEL GELİR DAĞILIMI

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir dönemde elde edilen gelirin sermaye, emek, doğa ve girişimden oluşan üretim faktörleri arasında dağılımıdır.
Dictionary of Economics

PARANIN FONKSİYONLARI

(Dictionary of Economics) :
Paranın geleneksel olarak kabul edilen üç fonksiyonu vardır. Bu fonksiyonların yanında günümüzde para ekonomisinin boyutlarının genişlemesine bağlı olarak, paraya üç yeni fonksiyon daha eklenmesiyle, paranın altı temel fonksiyonu olduğu kabul edilmeye başlanmıştır. Paranın geleneksel fonksiyonları şunlardır: 1- Değer ölçüsü ve hesap birimi olma. 2- Mübadele aracı olma, 3- Değer saklama aracı olma. Paranın geleneksel fonksiyonlarının yanı sıra çağdaş olarak kabul edilen fonksiyonları ise şunlardır: 1- Ekonomik faaliyetleri teşvik edici veya engelleyici bir faktör olma fonksiyonu, 2- Gelirleri yeniden dğıtma aracı olma fonksiyonu, 3- Kişilerin toplumda bir güç sahibi olmasını sağlama fonksiyonu.
Dictionary of Economics

TASARRUF FONKSİYONU

(Dictionary of Economics) :
Gelir ile tasarruf arasındaki ilişkidir. Tasarruf fonksiyonu bireysel veya kollektif olmak üzere ikiye ayrılır. Bireysel tasarruf fonksiyonu, gelir gruplarına göre değişir ve doğrusal değildir. Kollektif tasarruf fonksiyonu, teoride bir doğrusal fonksiyon olarak tahlillere esas tutulmaktadır.