dinamik


Results for "dinamik"

Meteorological Glossary

İZODİNAMİK YÜZEY

(Meteorological Glossary) :
(ISODYNAMIC SURFACE) [i]Manyetik, yerçekimsel veya diğer tür kuvvetler sabit kalmak koşuluyla, herhangi bir kuvvetin etkisi altında olan yüzey için kullanılan bir terim.
Meteorological Glossary

TERMODİNAMİK

(Meteorological Glossary) :
(THERMODYNAMICS) [i]Isının mekanik işe, mekanik işin ısıya dönüştürülmesi veya ısının sıcak cisimlerden soğuk cisimlere akması gibi süreçlerle ilgilenen fizik dalı. Termodinamiğin temeli iki önemli yasaya dayanır. Bunlardan birincisi enerjinin korunumu yasasıdırEnerji şekil değiştirebilir fakat yok edilemez. İkincisi ise entropi yasasıdırBir maddenin sahip olduğu ısı, herhangi bir iş harcamadan sıcaklığı kendisinden yüksek bir maddeye aktarılamaz.
Meteorological Glossary

TERMODİNAMİK ISKALA

(Meteorological Glossary) :
(THERMODYNAMIC SCALE) [i]Sıcaklık ıskalası ile eş anlamlı olarak kullanılır. Sıcaklık ölçümümdeki termal durumu gösteren sayısal ıskala. Meteorolojide sıcaklık ölçümü için genellikle suyun kaynama ve donma noktalarının referans olarak alındığı santigrat ve fahrenhayt ıskalası kullanılır. Teorik meteorolojideki hesaplamalarda ideal sıcaklık ıskalası olarak bilinen ve eş anlamlı olarak kullanılan, Termodinamik, Kelvin ve Mutlak sıcaklık ıskalaları kullanılır. Iskalalar arasındaki fark aşağıdaki gibidir: AdıSembolüDonmaKaynamaSantigratC0 °100°FahrenhaytF32 °212°ReaumurR0 °80 °TermodinamikA/K273.18 °C373.18 °CMutlakA/K491.7 °F671.7 °FKelvin---Yaklaşık MutlakA.A273373Santigrat dereceyi Fahrenhayta veya Fahrenhaytı santigrada çevirirken kullanılan formüller ise şöyledir: F° = 9 / 5 (C° + 32 ) C° = 5 / 9 ( F° - 32 )
Meteorological Glossary

TERMODİNAMİK SICAKLIK

(Meteorological Glossary) :
(THERMODYNAMIC TEMPERATURE) [i]Mutlak sıcaklık ile eş anlamlıdır. Cisimlerde moleküler hareketin durduğu noktanın sıfır sayıldığı sıcaklık değeri.
Automotive Industry Glossary

Aerodinamik

(Automotive Industry Glossary) :
Aerodinamik, araçların havanın içinde nasıl hareket ettiğini inceler. Aerodinamik genelde hava ile havanın içinde hareket eden katı kütleleri inceleyen bir bilim dalıdır. Otomobillerin hava sürtünme katsayısının düşük olması ve havanın içinden daha kolay geçebilmesi, aracın dengesini ve yakıt tüketimini olumlu etkileyen faktördür.