do


Results for "do"

Sociological Dictionary

DOLAYLI SORU[İng. Non-directive Interview]:

(Sociological Dictionary) :
Araştırma yapılan konuda geniş bilgi toplamak amacıyla görümeciye çok konuşma fırsatı verilen soru tipidir.
Sociological Dictionary

DOLAYSIZ SORU [İng. Focuse Interview]:

(Sociological Dictionary) :
Sosyolojinin kurucuları arasında yer alan E. Durkehim sosyolojist bir düşünce çerçevesi içinde kalarak, çok sebepli metodoloji kuralını geliştirmiştir.
Sociological Dictionary

ELİTLERİN DOLAŞIMI [İng. Circulation of Elits]:

(Sociological Dictionary) :
Elit seçilmişveya seçkin anlamına gelmemektedir. Bir çok dilde kullanılır. Elitler, saniyi toplumlarında orta sınıfların kalabaliklamasını sağlayan, toplumların farklı kesimlerinde ortaya çıkan, menfaatleri, meslekleri ve fonksiyonları birbirini tamamlayan unsurlardır. Elitler, sosyal değime ve gelişmenin anahtarlarıdır. Elitler arasındaki ilişkiler, çatışmalar demokratik bir yapıda toplumu daha ileri seviyeye getirmeyi kolaylaştırır.Elitler üzerinde duran V. Parto, bunlarındolaşımı ve yer değiştirmesinin değişmeyi hızlandıracağı görüşündedir. Elitler, yönetici ve yönetici olmayan elitler şeklinde de ele alınabilir. Elitler, sosyal hareketliliğin zayıf oluğu, doğştan statüye dayalı aristokrasi gibi grupların tesirliliğini azaltan bir rol de oynamıştır. elitlerin rolü demokrasiyle gçlenmiştir. (Freyer, H., 1968)
Sociological Dictionary

ETNOMETODOLOJİ [İng. Ethnomethodology]:

(Sociological Dictionary) :
ABD'de ortaya çıkan hippi hareketine bağlı entellektüel düşüncedir. Düünce babaları Husser, Schutz ve Garfinkel'dir Etnometodoloji sıradan insanların yöntemleriyle ilgilenir. Sıradan insanlar da bilimciler gibi, her bir durumda ne olduğunu anlamaya çalışarak ve bu anlamayı kullanarak kendi davranışlarını üretirler. Sosyal realitenin bilimsel açıklamasına karşın süregiden etkileşim sürecinde toplum üyelerinin görüşünün bilim alanına girebileceği görüşü işlllenir. Bu nokda ibilci bu dünyanın açıklanmasında imtiyazlı bir gözlemci değildir. Etnometodolojik çalışmada sosyal aktörler (toplum üyeleri) gözlemnenenler değillerdir. Onlar da sosyologlar gibi sosyoloji yaparlar. (Garfinkel, H., 1967)
Sociological Dictionary

HÂKİM KÜLTÜR [İng. Dominant Culture]:

(Sociological Dictionary) :
(Bkz. Kültür, Kültürel Kimlik)