dolma


Results for "dolma"

Recipes Glossary

DOLMALAR-ETLİ BİBER DOLMASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI250 gram orta yağlı 1. Biberler saplarından tutulup başkıyma parmak ile bastırarak üzerleri12 kadar orta açılır. İçlerinden tohumlarıdolmalık biber boşaltılıp, yıkanır.1 baş soğan 2. Bir kapta kıyma, çentilmiş soğan,1 çay bardağı pirinç yıkanmış pirinç, ince doğranmış1 küçük demet domates, kıyılmış maydanoz, dereotu,maydanoz tuz, karabiber ve bir fincan su ile1 küçük demet dereotu iyice karıştırılır, iç hazırlanmış3 domates olur.3 kaşık salça 3. Altı düz bir tencerede üç kaşıkYeterince tuz yağ ile yarım kaşık salça kavrulur,karabiber ateşten alınır.4. Hazırlanan iç ile biberler fazlasıkıştırıp, bastırılmadandoldurulur. Altı düz, salça kavrulantencereye biberlerin başları yukarıgelmek üzere istif edilir, fazlasıkıştırılmaz. Biberlerin üzerinedomateslerden kapak kesilir,yerleştirilir. Hepsi doldurulduktansonra dolmaların üzerine basacakkadar su katılır, ağzı kapatılarakhafif ateşte pişirilir.
Recipes Glossary

DOLMALAR-ETLİ DOMATES DOLMASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI12 adet orta 1. Dolmalık düzgün domateslerbüyüklükte domates yıkanır. Koparılmış sap tarafları200 gram kıyma alta gelmek üzere üst tarafından1 baş soğan yarım santim kalınlıkta, bir tarafı1 çay bardağından kesilir, tam koparılmaz (bir santimbiraz az pirinç kadarı kesilmez), menteşe vazifesi1 küçük demet görür. Kapak bu şekilde kesildiktenmaydanoz sonra uçu sivri bir bıçakla kapak3 kaşık yağ açılan yerden domatesin iç etrafıYeterince tuz, kesilir. Bundan sonra da domatesinkarabiber. dış ve dip kısmından, bıçak yatıkolarak iç dip kısmı kesilir,üzerinden orta kısmına bıçakbatırılarak iç bütünce çıkarılır,boşaltılır.2. Kıyma, çentilmiş soğan,ayıklanmış, yıkanmış pirinç,kıyılmış maydanoz, dereotu,domateslerden çıkarılmış içler küçükküçük doğranarak, harcın içerisinekonur. Tuzu, karabiberi ve birfincan suyu katılarak hepsi iyicekarıştırılır.3. Altı düz bir tencereye yağ vesalça konur, salça hafifçe kavrulur.4. Bu tencereye içleriniboşalttığımız domatesler kapağındanaçılarak iki numaradaki harçladoldurulur, kapakları kapatılır. Üçnumaradaki yağlı, salçalı tencereyeistif edilir. Domateslerin üzeriniaşmayacak şekilde su ilave edilir.Hafif ateşe konur, pirinçleryumuşayıncaya kadar kapalı olarakpişirilir.NOT:Aynı usulle yeşil domateslerden dedolma yapılabilir.
Recipes Glossary

DOLMALAR-ETLİ KABAK DOLMASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI5-6 orta boy kabak 1. Kabaklar varsa özel bıçağıyla200 gram kıyma kazınır. Yine özel bıçakla üzerinde1 baş soğan çizgiler yapılır. Ortasından ikiye2 domates bölünür, yıkanır. İçleri aynı1 çay bardağı pirinç bıçakla oyulur.1 küçük demet 2. Kıyma üzerine, çok küçük olarakmaydanoz, dereotu domatesler doğranır veya rendelenir.2 dal nane yaprağı Sonra bir baş soğan çentilir,3 kaşık yağ yıkanmış, ayıklanmış pirinç katılır.Yarım kaşık salça Tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz,Yeterince tuz, dereotu, nane serpilir, bir fincandakarabiber. su ilavesiyle iyice karıştırılır.3. Altı düz tencerede yağda hafifsalça kavrulur.4. Hazırlanan iç ile kabaklardoldurulur. Tencereye yatırarakistif edilir, üzerlerine basacakkadar suyu katılır. Hafif ateştepişirilir.5. Arzuya göre servis yaparkenüzerine sarmısaklı ya da sarmısaksızyoğurt konur.NOT:Dolmaların pişirileceği tencereçukursa dolmalık kabaklardiklemesine istif edilir.
Recipes Glossary

DOLMALAR-ETLİ LAHANA DOLMASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1.5 kilo lâhana 1. Bir baş, aşağı yukarı bir buçuk500 gram orta yağlı kilo gelecek şekilde basılıncakıyma gevrek ve sert olmayan lâhana5 kaşık yağ alınır. Koçanı kesilir. Ortasından2 baş soğan ikiye bölünür. Teker teker sarmalığa1 çay bardağı pirinç yarayanları ayrılır. Tuzlu suda2 adet domates erimeden orta derecede haşlanır,Yarım kaşık salça sudan alınır.Yeterince tuz, 2. Yarım kilo kıymaya iki baş soğankarabiber çentilir, iki domates rendelenir.1 küçük demet Ayıklanmış, yıkanmış pirinç konur.maydanoz Maydanozu kıyılır. Tuzu biberiekilir, bir fincan su ilavesiyleiyice karıştırılır.3. Altı düz bir tencereye yağ, salçakonur. Ateşte, yağla salça hafifçekavrulur.4. Sarılacak şekilde bölünmüşlâhanalara ceviz büyüklüğündekıymalı harçtan alınıp bilinenşekilde sarılır.5. Lâhanalar sarıldıkça salçalıtencereye istif edilir. Sarma işibitip istifi de yapıldıktan sonraüzerine basacak kadar su ilaveedilir. Hafif ateşte kapalı olarakpişirilir.
Recipes Glossary

DOLMALAR-ETLİ PATLICAN DOLMASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI300 gram orta yağlı 1. Patlıcanların tepeleri kesilir.kıyma Ortasından ikiye bölünür. içleri7 adet orta boy oyulur, tuzlu suya atılır.patlıcan 2. Kıymanın üzerine yıkanmış,1 fincan pirinç ayıklanmış pirinç, rendelenmiş1 orta boy soğan domates, çentilmiş soğan, kıyılmış2 domates soğan, tuz, karabiber ve bir fincan5 kaşık yağ su katılarak hepsi birlikte iyiceYarım kaşık salça karıştırılır.1 küçük demet 3. Altı düz bir tencerede salça,maydanoz yağda hafifçe kavrulur.yeterince tuz, 4. Patlıcanlar iki numaradaki harçkarabiber ile doldurulur. Üzerlerinepatlıcanların ağzına göre kesilmişdomateslerle kapak yapılır.5. Salçalı tencereye patlıcanlar dikolarak istif edilir. Üzerlerinebasmaya yakın su ilavesiyle hafifateşte pişirilir.