dolu


Results for "dolu"

Meteorological Glossary

DOLU TANESİ

(Meteorological Glossary) :
(HAILSTONE) [i]Şekli ne olursa olsun, büyüklüğü bir bezelye tanesinden greyfurda kadar değişen dolu tanesi. Bir dolu tanesinin oluşumu, dolu tanesi çekirdeğinin cumuliform ( özellikle Cb.) tipi bulut içinde gelişmesiyle başlar ve şöyle devam eder: Bulutun alt seviyelerinde bulunan yağmur damlacığı bulut içerisindeki kuvvetli dikey-yukarı hareketlere katılır ve donma seviyesine ulaşınca hem donar hem de dış yüzeyi kar veya buzla kaplanır. Tekrar aşağı seviyelere iner ve dış yüzeyi bu sefer yağmur damlacıklarıyla kaplanır, dikey faaliyetlerle yeniden yukarı çıkar tekrar donar ve bu işlem, dolu tanesinin ağırlığının bulut hareketlerine uymayacak büyüklüğe gelmesine kadar devam eder ve dolu tanesi bulutu terk ederek yere ulaşır. Dolu tanesinin sahip olduğu buz katmanlarının sayısı tanenin bulut içinde kaç tur attığının göstergesidir. Ayrıca, aşırı derecede soğumuş su damlalarının donması sırasında içerisinde hava kabarcıkları kaldığından dolu tanesinin rengi donuktur. Dolu tanesi bulut ile yer arasında yol alırken soğan şeklini alır. Bazen de bu şekli görmek mümkün olmaz çünkü bulut aktiviteleri çok kuvvetliyse düşen dolu tanesi buz parçalarına benzer.
Meteorological Glossary

DOLULU GÜN

(Meteorological Glossary) :
(HAIL, DAY OF) [i]Yıl veya ay baz alınarak hesaplanan dolulu gün sayısı.
Meteorological Glossary

YUMUŞAK DOLU

(Meteorological Glossary) :
(SOFT HAIL) [i]Beyaz, opak ve yuvarlak kar tanelerine verilen isim.
Dream Dictionary of Phrase

DOLU1

(Dream Dictionary of Phrase) :
Az yağan dolu ucuzluğa, bir yere zarar vermeyen dolu Allahu Teala'nın rahmet ve yardımına, Ekili şeylere zarar veren dolu azaba, belaya, düşmanlığa, kıtlık ve hastalığa delalet eder.
Dream Dictionary of Phrase

DOLU2

(Dream Dictionary of Phrase) :
Temiz ve yararlı şeylerle dolu olan kab kacak rızka ve devamlı gelire, Kişinin doluma ulaşmasına ve tokgözlülüğüne delalet eder.