durum


Results for "durum"

Turkish - Turkish dictionary

DURUM

(Turkish - Turkish dictionary) :
is. Hal, vaziyet.
Philosophical Dictionary

Üç Durum Yasası.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Üç hal kanunu, Fr. Lois des trois etets). İnsan düşünce ve bilgisinin art arda geçirdiği ileri sürülen üç durumu belirten Auguste Comte'un varsayımı... Fransız düşünürü Auguste Comte'a (1798-1857) göre insan düşünce ve bilgisi, art arda üç durumdan geçmiştir. İnsanlık önce teolojik durum içindeydi. Evren, insan iradesinin tıpkısı iradelerle yönetiliyordu. İnsan düşüncesinin ilk vardığı açıklama buydu. oysa bu ilkdurum da üç basamaklıydı. Birinci basamakta insan, çevresindeki nesneleri tıpkı kendisi gibi canlı, uslu olarak düşünmüştü (fetişizm). İkinci basamakta çevresindeik nesnelerin görünmez varlıklarca yönetildiği sanısına kapıldı (politeizm). Üçüncü basamakta bu görünmez varlıkların tek ve üstün bir iradenin yönetimi altında bulundğuna inandı (monoteizm). İnsanlığın bu durumunu, ikinci durum olan, metafizik durum kovaladı. Evreni yöneten, artık insana benzeyen bir irade değil, soyut bir ilkeydi. Bu halde de insan, soyutladığı nitelikleri; soyut iyiliği, soyut güzelliği, soyut atamlığı gerçek varlıklar saymaktaydı. İnsanlığın üçüncü durumunda pozitif (olumlu, müspet) bir anlayışa ulaşıldı. Bu durum, ortaçağın sona ermesiyle açıldı ve insan artık olayları başka olaylarla açıklamaya başladı. İnsan bu olaylarla yetinmelidir, çünkü bu olayların dışında başkaca hiç bir şey bilemez. bkz. Olguculuk.
Philosophical Dictionary

Üçüncü Durumun Olanaksızlığı.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Şıkk-ı salisin imkânsızlığı mebdei, Fr. Principe du tiers exclu). İki karşıt önermeden birinin yanlışlığının öbürünün doğrulğunu gerektireceğini saptayan mantık ilkesi... Çünkü üçüncü bir olanak yoktur. aristoteles tarafından ileri sürülmüş olan bu mantık ilkesi "A, ya B'dir, ya da B değildir" formülüyle dilegetirilir. Çelişmezlik ve özdeşlik ilkeleriyle birlikte biçimsel mantığın üç temel ilkesinden biridir. bkz. Mantık.
Dictionary of Economics

endi kusuru olmaksızın, malî durumu bozulmuş olan bir b

(Dictionary of Economics) :
Kendi kusuru olmaksızın, malî durumu bozulmuş olan bir borçlunun alacakları ile yaptığı bir anlaşmadır. Bu anlaşma sonucunda, alacaklıların en az üçte iki oranında çoğunluğu alacaklarının belirli bir bölümünden vazgeçer, borçlu ise geri kalan borçlarını bir plan dahilinde ödemeyi kabul eder. Konkordato, Ticaret Mahkemesi'nin onayı ile geçerlilik kazanır. İflas etmiş iyi niyetli bir borçlunun , malları tasfiye edilmeden işini devam ettirerek borçlarını ödeyeceğine dair alacaklılar ile yaptığı sözleşmedir.
Medicine and Hematology Glossary

BAZOFİLİ YAPAN DURUMLAR

(Medicine and Hematology Glossary) :
1. Myeloproliferatif hastalıklar (KML, polistemia vera, myelofibrozis, esansiyel trombositemi). Özellikle KML'de bazofil artışı sık rastlanan bir durumdur. Hastalığın seyrinde bazofil sayısının artışı prognoz yönünden olumsuz bir belirtidir. Hastalarda artan bazofillerden salınan histamine bağlı kaşıntı, flushing, hipotansiyon ya da gstrik asit sentezi arttırıcı etkisi nedeniyle mide yakınmaları oluşabilir. 2. Miksödem 3. Kolitis ülseroza 4. Hipereozinofilik sendrom 5. Hipersensitivite reaksiyonları 6. Bazofilik lösemi Bir tür myeloid lösemidir. Histamin fazlalığına bağlı semptomlar bulunabilir. Tedavisi diğer AML tedavileri gibidir. 7. Östrojen kullanımı 8. Hiperlipidemi 9. Viral infeksiyonlar