döviz


Results for "döviz"

Ottoman - Turkish Dictionary

DÖVİZ

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Fr. Yabancı devlet parası. * Yabancı ülkelerde ecnebi paralarla ödenecek olan poliçe, çek gibi senetler.
Dictionary of Economics

DÖVİZ ARZI

(Dictionary of Economics) :
Çeşitli biçimlerde elde edilen ve ulusal paraya dönüştürülmek için döviz piyasasına sunulan yabancı paralara döviz arzı denir. Döviz arzı ile döviz kuru arasında normal olarak doğru yönlü bir ilişki vardır. Döviz kuru yükseldikçe döviz arzı artar, döviz kuru düştükçe döviz arzı azalır. Bir ülke açısından döviz kurunun yükselmesi o ülke ürünlerinin diğer ülkeler açısından ucuzlaması anlamına gelir. Böylece söz konusu ülkenin mallarına olan talep artar, bu da döviz arzını arttırır. Döviz kurunun düşmesi ise ulusal paranın değerlenmesi anlamına gelir ve bu ülkenin ürünlerine yönelik talep azalır. Bu da döviz arzını azaltır.
Dictionary of Economics

DÖVİZ KURU

(Dictionary of Economics) :
Dövizin ulusal para cinsinden fiyatına döviz kuru denir. Döviz kuru döviz arz ve talebine göre belirlenir. Piyasalarda döviz kuru bir birim döviz karşılığında değiştirilebilin ulusal para miktarı olarak gösterilmektedir. Örneğin 1 Dolar = 3500 TL gibi.
Dictionary of Economics

DÖVİZ TALEBİ

(Dictionary of Economics) :
Uluslararası ödemeleri gerçekleştirmek için talep edilen yabancı para miktarına döviz talebi denir. Döviz talebi ile döviz kuru arasında normal olarak ters yönlü bir ilişki vardır. Döviz kuru yükselince döviz talebi azalır, döviz kuru düşünce döviz talebi artar. Bir ülke açısından döviz kurunun yükselmesi ithal edilecek ürünlerin fiyatının pahalılaşması anlamına gelir. Böylece söz konusu ülke ithal etmekte olduğu mal miktarını kısmakta dolayısı ile döviz talebi azalmaktadır. Döviz kurunun düşmesi durumunda ithalat ucuzlayacağı için ithal ürünlere olan talep artar. Dolayısı ile döviz talebi de artmış olur.
Dictionary of Economics

EFEKTİF DÖVİZ

(Dictionary of Economics) :
Nakit yabancı para. Döviz çek, poliçe ya da banknot olabilir. Sadece banknot şeklindeki dövize efektif denir.