dünya


Results for "dünya"

Philosophical Dictionary

Dünyacılık.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Dünyeviyye, Fr. Secularisme). Baskaca ehr türlü düşünceyi bir yana bırakarak günlük maddesel ihtiyaçları karşılamayı yeğleyen öğreti... Dünyacılık, bilimi ve insanseverliği savunur. Spekülatif felsefenin yerine günlük yaşamamızla uğraşmak gerektiğini ileri sürer. Yeniolguculuk ve uygulayıcılık öğretilerinden türemiş, bilimci görünüşlü idealist öğretilerdendir. bkz. Olguculuk, Yeniolguculuk, Uygulayıcılık, Yararcılık.
Dictionary of Economics

DÜNYA BANKASI

(Dictionary of Economics) :
Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası olarak da bilinen Dünya Bankası fiilen 1946 yılında faaliyete geçmiştir. Dünya Bankasının amacı kalkınmakta olan ülkelere kredi vermektedir. Dünya Bankası üç tür kredi açar: Proje kredileri, program kredileri ve ulusal para kredileri. Ancak Bankanın temel kredi politikası proje kredilerine dayanır. Dünya Bankası kredi verirken ilgili ülkenin ekonomi politikalarını ayrıntılı bir biçimde gözden geçirir. Banka kredileri hükümetlere verilir. Dünya Bankası, özel kesime kredi vermek amacı ile 1956da Uluslararası Finans Kurumunu kurmuºtur. Banka, daha uygun koºullarda kredi vermek için 1960 yılında Uluslararası Kalkınma Birliğini kurmuºtur. Dünya Bankasi 1980de Yapısal Uyum Kredisi programını uygulamaya koymuştur. Bu program gereğince ekonomik kalkınma ve dış dengenin gerçekleştirilmesi sağlanmaya çalışılır. Tarım ve tarıma dayalı endüstrilerin gelişmesine özel bir önem verilir.
Dictionary of Economics

DÜNYA BANKASI GRUBU

(Dictionary of Economics) :
Uluslararası Kalkınma Birliği (International Development Association), Uluslararası Finansman Kurumu (International Finance Cooperation) ve Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (International Bank for Reconstruction and Development) 'nın biraraya gelerek kurduğu finansal bir gruptur. Uluslararası Kalkınma Birliği 1960'ta en geri kalmış ülkelere dış kaynak bulmak ve kredilerini geri ödemede yardım etmek amacıyla; Uluslararası Finansman Kurumu 1956'da kredi sağlanan ülkelerde özel sektörün geliştirilmesinin özendirilmesi amacıyla; Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası'da 1946'da kalkınmakta olan ülkelere proje yardımı sağlayarak, onların sermaye yatırımlarını yönlendirmek amacıyla kurulmuştur.
Dictionary of Economics

DÜNYA EKONOMİSİ

(Dictionary of Economics) :
Bu kavram birkaç şekilde tanımlanmıştır: Birçok ülkenin bir işbölümü çerçevesinde oluşturduğu yapı; ülke ekonomilerinin her birinin ayrı ayrı oluşturduğu hiyerarşik yapı ve mal, sermaye, emek ile birbirleriyle ilişkili ülke ekonomilerinin tümü gibi farklı şeklillerde yorumlanmıştır.
Environmental Glossary

DÜNYA ÇEVRE VE GELİŞME KOMUSYONU

(Environmental Glossary) :
[ WCED = World Commision on Environment and Development ] Ekonomik gelişmeyi yadsımayan, ancak dünya çevresini tehdit etmeyen çevre ve enerji politikalarının benimsenmesi gerektiğini savunan Brundtland Raporunu hazırlayan, Birleşmiş Milletler'in oluşturduğu bir komisyon.