düzeltme


Results for "düzeltme"

Meteorological Glossary

ENDEKS DÜZELTMESİ

(Meteorological Glossary) :
(INDEX CORRECTION) [i]Ölçüm yapan aletin gösterdiği hatalı değerini düzeltmek için aletten okunan değere eklenmesi gereken (+ veya -) değer. Değer büyüklük bakımından endeks hatasıyla aynı değerde fakat ters işaretlidir.
Meteorological Glossary

SICAKLIK DÜZELTMESİ

(Meteorological Glossary) :
(TEMPERATURE CORRECTION) [i]Cıvalı barometrelerden okunan değerlere uygulanan, cıva sütunu ile aletin yapıldığı metal ıskalanın çevre sıcaklığının değişimi sonucunda genleşmesi veya büzülmesinden doğacak hataları gidermeye yönelik düzeltme. Barometrelerde düzeltmeler 0 °C 'ye göre yapılmaktadır ve her istasyonda bu konuda düzenlenmiş hazır bir tablo vardır.
Meteorological Glossary

TAŞINMA DÜZELTMESİ

(Meteorological Glossary) :
(ROMOVAL CORRECTION) [i]Barometre yerinin bir başka yere taşınması ve yeni yer ile eski yer arasında yükselti farkı olması durumunda barometre değerlerinde yükseltiye göre yapılan düzeltmeye verilen isim.
Meteorological Glossary

YERÇEKİMİ DÜZELTMESİ

(Meteorological Glossary) :
(GRAVITY CORRECTION) [i]45 ° Kuzey ve 45 ° Güney enlemleri dışında kalan tüm alanda kullanılan cıvalı barometrelerin deniz seviyesi düzeyinde kullanılmamaları durumunda, barometrelerden elde edilen okuma değerlerine uygulanan düzeltme değeri. Bu düzeltmenin yapılmasının amacı, tüm dünya üzerinde okunan barometre değerleri arasında standardı ve karşılaştırma olanağı sağlamaktır. Barometre içindeki cıva seviyesi yüksekliğinin yerçekimi nedeniyle, enlem ve yükseltiden etkilendiği düşüncesinden yola çıkılırsa, böyle bir standarda gidilmesi zorunludur.
Dream Dictionary of Phrase

DÜZELMEK / DÜZELTMEK

(Dream Dictionary of Phrase) :
Her çeşit lazım ve gerekli olan düzeltme hayırdır. Yeryüzü şekillerini (dağ, tepe vs.) gereksiz yere düzeltmek, yapılan iyi işleri bozmaya, Bir dağ yahut tepeyi kendi eliyle düzeltmek, yaptığı eseri kendi eliyle yok etmeye, hayırla anılacak anıdı unutturracak yanlış bir işi veya tasarrufa kalkışmaya, Kendiliğinden engebeli arazinin düzeldiğini görmek zor olan şeyin kolaylaşmasına delalet eder. İş yahut vaziyetin düzelmesi ayniyle vaki olacak sevindirici gelişmelere delalet eder. ( Ayrıca Bakınız; IslahEtmek.)