economy


Results for "economy"

Dictionary of Economics

PLANED ECONOMY

(Dictionary of Economics) :
PLANLI EKONOMİKaynak kullanım kararlarının piyasa mekanizması yerine merkezi yönetim tarafından alındığı ekonomi türüdür. Kaynak kullanımını devlet belirler ve devlet kontrol eder. Planlı ekonomilerde ekonomik düzenlemeler hazırlanmış planlar çerçevesinde yapılsa da , ülkeler farklı ekonomik ve politik sitem uyguladıklarında planlar da bu sisteme göre değişecektir. planlar emredici planlar ve yol gösterici planlar olarak ikiye ayrılır. emredici planlarda ülkedeki bütün ekonomik faaliyetler planlar çerçevesinde yürütülürken, yol gösterici planlar kamu sektörü ve özel sektörüyle yapılır.
Dictionary of Economics

POLITICAL ECONOMY

(Dictionary of Economics) :
POLİTİK İKTİSATİktisat ve siyaset ilmi kurallarını inceleyerek, bu kuralları devletin ekonomik rolünü belirlemek ve düzenlemek amacıyla birarada kullanan bilim dalına verilen addır.
Dictionary of Economics

WAR ECONOMY

(Dictionary of Economics) :
SAVAŞ EKONOMİSİSavaş dönemlerinde tüm ekonomik kaynakların savaş için gerekli malların üretiminde kullanıldığı, fiyat belirleme ve üretim, bölüşüm, tüketim kararlarının tamamen devletin kontrolüne bırakıldığı ekonomik düzendir.
Dictionary of Economics

WORLD ECONOMY

(Dictionary of Economics) :
DÜNYA EKONOMİSİBu kavram birkaç şekilde tanımlanmıştır: Birçok ülkenin bir işbölümü çerçevesinde oluşturduğu yapı; ülke ekonomilerinin her birinin ayrı ayrı oluşturduğu hiyerarşik yapı ve mal, sermaye, emek ile birbirleriyle ilişkili ülke ekonomilerinin tümü gibi farklı şeklillerde yorumlanmıştır.
English - Turkish Dictionary

economy

(English - Turkish Dictionary) :
i. 1. ekonomi, iktisat. 2. tasarruf, tutumluluk, ekonomi.