ekonomi


Results for "ekonomi"

Dictionary of Economics

EKONOMİST

(Dictionary of Economics) :
İktisatçı demektir. Türkçede iktisatçı yerine ekonomist kelimesi son zamanlarda daha çok kullanılır olmuştur. İktisadi düşünce tarihinde ise Fizyokratlar olarak bilinen 18. yüzyıl Fransız yazarları için kullanılır.
Dictionary of Economics

EKSİ EKONOMİ

(Dictionary of Economics) :
Disekonomi. Dışsal ya da içsel nakit ve fiziksel kayıplar için kullanılır. Asit yağmuruna uğrayan tarım işletmesi dışarıdan fizikselkayba, ekonomisinin istihdam düzeyinin yükselmesi sonucu ve ücretlerin yükselmesi sonucu namiyetleri yükselen bir fabrika dışsal nakdi kayba, çok büyüdüğü için yönetim mekanizmasının işleyişi yavaşlayan ve etkinliği azalan firma içten fiziksel ve nakdi kayba örnektir. Bunların hepsi eksi ekonomi örneğidir.
Dictionary of Economics

GÜDÜMLÜ EKONOMİ

(Dictionary of Economics) :
Güdümlü ekonomi devletin ekonomiye müdahalesidir. Devletin fiyatları kontrol etmesi, kar oranlarını belirlemesi ithalata kota sistemini getirmesi, hammadde dağıtımını düzenlemesi gibi durumlar doğrudan güdümlü ekonomi önlemleridir. Devletin vergileri ayarlaması, reeskont oranlarını düzenlemesi, açık piyasa işlemlerine girişmesi, bütçe harcamaları ile ekonomiyi etkilemesi gibi önlemler dolaylı güdümlü ekonomi politikasına örnek olarak gösterilebilir.
Dictionary of Economics

İÇSEL EKONOMİLER

(Dictionary of Economics) :
Firmaların büyük, yani daha çok üretmek yoluyla emek ve teeçhizatı daha verimli kullanmalarını pazarlama ve yönetim masraflarını azaltmalarını ifade eder. Örneğin, konserve kutusu imal eden bir fabrika yeni bir otomatik makine getirmiştir. Bu yeni makine (işgücü üretmini düşürdüğü, enerji tasarrufu sağladığı ve seri imalat yaptığı için) üretim maliyetinde önemli bir düşüşe sebep olmuştur. Ancak, sağladığı tasarrufa rağmen, makine her gün 4 saat açlışması için gerekli mamülü üreten diğer birimler makinenin hızına erişememektedir.Bu durumda fabrika sahibi diğer servislerinde üretimini artırmak üzere tedbirler alacaklardır. Makinenin tüm gün çalışması için iş hacmini artıracaklardır. Firma iş hacminin bu şekilde artırılarak birim maliyetinin düşürülmesi bir içsel tasarruftur. İçsel ekonomiler, teknolojik ve nakdi nitelikte olabilir: Teknolojik içsel ekonomiler, üretimin ölçeği büyüdükçe, üretimin daha iyi organize edilmesinden ya da üretim yöntemlerinin iyileştirilmesinin birim başına sağladığı emek, malzeme ve teçhizat gereksinmelerinin azalmasından doğar.Yukarıdaki örnek bu türe uygundur. Nakdi içsel ekonomiler, üretim ölçeği büyüdükçe satın alınan girdi miktarlarındaki artışta sağlanabilen indirimlerle ilgilidir. Yukarıdaki örneği sürdürürsek, bu firmanın teneke alım miktarını artırması neticesinde teneke satıcısı firmanın satış fiyatında iskonto yapması nakdi bir içsel ekonomi örneğidir.
Dictionary of Economics

KAPALI EKONOMİ

(Dictionary of Economics) :
Dış ilişkilere bütünüyle kapalı, içeride üretilen bütün mal ve hizmetlerin yine içeride tüketildiği bir ekonomik yapı. Kapalı ekonomi kavramı ilk kez Alman iktisatçı Fichte tarafından kullanılmıştır (1800). En küçük kapalı ekonomi örneği Robinson Crusoe ile Cumanın canlandırdıkları sistemdir.Söz konusu romanda Crusoenun pazardan mal almaksızın ve satmaksızın, kendi ürettiğini kendi tüketerek ve ayrıca tüketmediğini tasarruf ederek kendi yaşamını nasıl sürdürdüğü anlatılmaktadır. Ortaçağdaki feodal sistem de kapalı ekonomiye örnek olarak gösterilir. Yabancı pazarlarla geniş ölçüde mübadele yapmayan ulusal ekonomiler için de kapalı ekonomi kavramı kullanılmaktadır. Örneğin 1854 yılına kadar Japonya, yakın dönemlere kadar Arnavutluk için kapalı ekonomi tanımlaması yapılmıştır.