ekonomik


Results for "ekonomik"

Dictionary of Economics

AVRUPA EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ

(Dictionary of Economics) :
ABD'nın desteği ile kurulup, 1947-60 yılları arasında faaliyet göstermiş bir kuruluştur. OECC, İkinci Dünya Savaşı sırasında yıkıma uğramış B. Avrupa ülkelerinin ekonomilerini canlandırmak , ABD tarafından sağlanan fonların etkin bir biçimde dağıtımını gerçekleştirmek ve bu ülkeler arasında ticari ödemeleri kolaylaştırarak genişletmek amacı ile kurulmuştur. Bu örgüt (OECC), OECD'nin öncü kuruluşu olarak kabul edilebilir.
Meteorological Glossary

EKONOMİK METEOROLOJİ FAYDA GRUBU

(Meteorological Glossary) :
(ECOMET - ECONOMIC METEOROLOGY) [i]12 Aralık 1995 tarihinde Belçika-Brüksel'de kurulan, Sözleşmesi Belçika Yasalarına göre düzenlenen, WMO (Dünya Meteoroloji Teşkilatı) Daimi Temsilcisi olan Ulusal Meteoroloji Teşkilatlarının üye olabildiği uluslararası bir kuruluştur. Halen 20 Avrupa ülkesi bu grubun üyesidir. Ülkemizin 1 Ocak 2000 tarihinde üye olduğu ECOMET'in amacı; son zamanlarda gerek Avrupa , gerekse Dünya çapında meteorolojik ürünlerin kullanımıyla ortaya çıkan ekonomik faydadan meteoroloji teşkilatlarının daha fazla pay alması, bu ürünlerin serbest dolaşımıyla, ulusal meteoroloji teşkilatlarının kendi aralarında haksız rekabete neden olmadan yarışmaları, teknolojik ve bilimsel yönden gelişmeleridir. Teşkilatın kurulmasıyla, ticari değeri olan meteorolojik ürünlerin çeşitlilik, kalite ve standartlarının yükseltilmesi, Milli Meteoroloji Teşkilatları arasında serbest rekabet ortamı içerisinde centilmence mücadelenin yürütülmesi, ürünlerin müşterilere ulaşmasında formalite ve engellerin kaldırılması ve daha fazla kar elde edilmesi amaçlanmaktadır. Sistemi etkin ve verimli şekilde işletmeye çalışan kuruluş, bu amaca ulaşabilmek için Avrupa Ekonomik Topluluğundaki tüm ülke meteoroloji teşkilatları, veya bunların ticari kollarının sisteme entegrasyonunun sağlanması gereğini göz önüne alarak üyeliği teşvik etmektedir.
Turkish - English dictionary

ekonomik

(Turkish - English dictionary) :
1. economic, pertaining to economics. 2. economical; productive of saving; sparing in quantity. davranmak to economize, practice thrift.
Turkish - English dictionary

sosyoekonomik

(Turkish - English dictionary) :
socioeconomic.