ember


Results for "ember"

Ottoman - Turkish Dictionary

ÇEMBER

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
(Bak: Çenber)
Nautical Dictionary

ORSA PUPA ÇEMBERİ

(Nautical Dictionary) :
Bumbanın cundasına yakın ve iki tarafında da mapa bulunan madeni çember.
Meteorological Glossary

TUTULMA ÇEMBERİ

(Meteorological Glossary) :
(ECLIPTIC) [i]Göksel küre içinde, dünya merkez alınmak koşuluyla, güneş tarafından bir yıl boyunca izlendiği varsayılan, teorik büyük daire. Gerçek anlamda değerlendirildiğinde ise, dünyanın güneş etrafında bir yıl boyunca kat ettiği yol, tutulma çemberi olarak, çemberin oluşturduğu düzleme de tutulma düzlemi adı verilir. Tutulma düzleminin eğiminden söz edildiğinde ise, bu düzlemin dünya ekvator düzlemine olan eğimi anlaşılır. Dünya üzerinde gerçekleşen mevsimlerin temel nedeni de bu eğimin değerinden kaynaklanmaktadır. Daha basit anlatımıyla, bu eğim, dünya ekseninin sahip olduğu 23 ° 26' 40'' eğimle aynıdır.
Meteorological Glossary

YALANCI AY ÇEMBERİ

(Meteorological Glossary) :
(PARASELENIC CIRCLE) [i]Ay ışığının buz kristalleri tarafından kırılması sonucu oluşan ve ayıda içine alacak şekilde uzanan hale şeklindeki yatay çember.
Meteorological Glossary

YALANCI GÜNEŞ ÇEMBERİ

(Meteorological Glossary) :
(SUN DOG) [i](Parhelion kelimesinin günlük kullanımı) Güneşle aynı yükseltide, güneşin 22 ° sağında veya solunda oluşan en az güneş kadar parlak ve renkli yalancı güneş. Bu durumda güneş iki tane gibi görülür. Yalancı güneş 22 derece uzakta görülebildiği gibi, 46, 90 ve 120 derecelerde de görülebilir. Yalancı güneşin oluşmasının nedeni buz kristallerinden geçen güneş ışınlarının kırılmasıdır. Bu olay genellikle kış aylarında, orta enlemlerde havada cirrus bulutları olduğu zaman gözlenir. qYALANCI GÜNEŞ ÇEMBERİ(PARHELIC CIRCLE) [i]Güneş ışınlarının dikey yüzeyli buz kristalleri tarafından kırılmasıyla oluşan, güneşle aynı yükseltide, ufka paralel güneşten geçen beyaz çember. (PARHELIC CIRCLE) [i]Güneş ışınlarının dikey yüzeyli buz kristalleri tarafından kırılmasıyla oluşan, güneşle aynı yükseltide, ufka paralel güneşten geçen beyaz çember.